EL GRUP DE DANSES “LA SOLANA” D’ALGAR

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

El grup de danses La Solana d’Algar es va constituir formalment el 28 de juliol de 2011, si bé va donar els seus primers passos a partir de l’any 2009, amb motiu de la celebració del 400 aniversari de la repoblació del poble per 26 famílies de cristians vells l’any 1610, després de l’expulsió dels moriscos del regne de València decretada pel rei d’Espanya Felip III, de la Casa d’Àustria.

                Segons ens diu la seua presidenta, Mercedes Lostado Bojó, es va decidir que el grup s’anomenara “La Solana” perquè eixe és el nom d’un bonic i natural lloc del poble, la muntanya de la Solana, que s’aconsella visitar a tots aquells que vénen a Algar.

                El grup de danses La Solana el formen homes i dones i també xiquets i xiquetes del poble, i, baix la direcció del saguntí Eduard Caballer, gran investigador del folklore valencià, ve recullint i interpretant una àmplia mostra de balls de les diferents comarques de la Comunitat Valenciana i el seu recorregut al llarg del temps. Tant la música com els balls estan dins, en general, del folklore mediterrani. Els balls més característics, així com la indumentària, són dels segles XVII i XVIII, amb música de corda i passos comptats. També es conserven manifestacions molt antigues que representen rituals ancestrals i que van ser incorporats a les festes, les processons religioses i altres celebracions col-lectives.

                Un dels balls que ha recuperat este grup de danses és l’anomenat “ball de l’arenilla d’Algar”, que va ser interpretat pel última vegada a principis de la dècada dels anys 70 del segle XX, acompanyat aleshores pels dolçainerse de nom “Los diablos”, del poble d’Almedíjar (Alt Palància). Es tracta d’un ball rodat, sembla que original de La Plana de Castelló (hui encara es balla pel grup de danses de Borriana en les festes de la Mercé), que en Algar es solia ballar durant les festes de bous d’agost, en la coneguda com la “vuitava de bous”. Durant estes festes havia el costum que, lamentablement, s’ha perdut i que cal que el grup de danses La Solana el recupere, de que els i les joves del poble acudien, al so de la dolçaina i tabal, a la Plaça Major, amb una llumenera que es deixava al centre de la plaça i al voltant de la qual es ballava l’arenilla. El ball es repetia dues voltes i les evolucions eren pròpies de la jota, molt senzilles. El ritme del tabal és semblant al de les danses però es balla amb valseig. Este ball el va aprendre i el va divulgar el grup de danses de Morvedre a partir d’una pel-lícula en Super 8 dels últims balladors del poble. La música la va proporcionar José Ramón Soriano, descendent d’Algar i professor en Algímia d’Alfara, que la va gravar en Algar una de les últimes vegades en què es va interpretar. Posteriorment, també es va gravar en la fonoteca de materials.

                El grup de danses  La Solana organitza diverses activitats al llarg de l’any, com  cursos de dansa folklòrica per adults i menuts, a més de participar en tota una sèrie d’actes i esdeveniments, com la dansà en la processó de la Mare de Déu de la Mercé, patrona d’Algar, en la Setmana Cultural a la Plaça Major, en les Falles de València, en Sagunt, havent participat inclús en el poble d’Algar, de la província de Cadis, junt al Grup de Sevillanes local, etc.

                Com ens reitera la directora del grup, Mercedes Lostado Bojó, l’objectiu principal del mateix és fomentar i donar a conèixer el ric folklore valencià entre les persones menudes, joves i majors del nostre poble, així com facilitar  que tots i totes els que ho desitgen i vulguen puguen aprendre els balls típics de les diferents comarques valencianes, amb el convenciment de que, amb l’esforç que s’està fent, es puga també rescatar una part important de la memòria del poble d’Algar i poder mantenir-la per sempre.