LA FONT DE LA PLAÇA MAJOR D’ALGAR

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

El 25 de juny de 1948, per decisió del Governador Civil i Cap Provincial del Moviment de València, el salmantí i excombatent de la División Azul,          Ramón Laporta Girón (1895-1965),va ser designat Alcalde d’Algar de Palància Jaime Cataluña Gascó, succeint en este càrrec a Juan Francisco Gascó Zaragozá.

El 15 de desembre de 1948, per acord unànime del plenari de l’Ajuntament, integrat pel nou Alcalde i pels regidors Antonio Bojó Pons, Ramón Santos Gascó Gascó, Francisco Bolinches García, Ramón Gascó Bojó i Francisco Cabrero Gascó, es va prendre la decisió de construir i instal-lar una font pública a la Plaça Major (aleshores “Plaza del Caudillo”),amb la finalitat de què els veïns disposaren d’aigua potable per a les seues  necessitats. La font va ser construïda pel constructor en marbre i pedra Salvador Ribes, per valor de 20.000 pesetes.

L’Ajuntament va acordar procedir a la inauguració de la font, organitzant una xicoteta festa, acte al qual va convidar al Governador Civil, que, tot i que, en principi, va confirmar la seua assistència, un dia abans de la celebració prevista, va comunicar a  l’Alcalde la seua impossibilitat d’estar present a l’acte, ordenant-li la seua suspensió i la seua celebració en una data posterior.

L’Alcalde, atés que ja s’havien fet tots els preparatius i el pagament d’algunes despeses al respecte, va fer cas omís de l’orde del Governador Civil i l’acte es va celebrar en la data programada.

L’actitud de l’autoritat provincial no es va fer esperar i va ser molt contundent. D’això és una mostra l’ofici dirigit a l’Alcalde d’Algar, que, tot seguit, es transcriu literalment:

Con esta fecha he acordado, decretar el cese inmediato en sus funciones del Alcalde Presidente de ese Ayuntamiento Don Jaime Cataluña Gascó, por desobediencia a las órdenes de mi autoridad, y que se haga cargo de esa Alcaldía con carácter accidental y hasta nueva órden el Primer Teniente de Alcalde de esa Corporación municipal.

      Lo digo a Vd. para su conocimiento el de ese Ayuntamiento y consiguientes efectos, debiendo darme cuenta del cumplimiento de esta orden

                                           Dios guarde a Vd. muchos años.

                                           Valencia 2 de julio de 1949

                                           El Gobernador Civil

                                           (firma ilegible)

     Sr. Alcalde de Algar de Palancia

Uns dies després, el ja ex-Alcalde d’Algar, Jaime Cataluña Gascó, va anar al Govern Civil  de València a presentar les seues excuses al Governador Civil, el qual no li va permetre creuar la porta del seu despatx amb estes paraules : “¡ Fuera de mi vista este individuo !”.Clar. Eren altres temps. Jutgen els lectors.