EL FUTUR DE L’ARC D’ESTIVELLA

LLUIS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

Hi   ha   símbols   del   passat   que   arriben   sense   ser   esperats.   A   vegades,   les   actuacions   de   les administracions entropessen sobtosament amb elements patrimonials que no saben ben bé com gestionar perquè no estava previst trobar-los. En eixe moment, s’ha d’aprofitar l’ocasió. Cal fer-ho amb la dignitat necessària perquè la població i tota aquella persona que els veja entenga el seu  valor.

No fa molt el municipi d’Estivella va iniciar l’organització d’una illa verda (zona de recollida de residus de forma selectiva) en un lloc visible, en l’antiga carretera. Sorprenentment, en el mur que s’estava sanejant, va aparéixer un arc de destacades característiques i amb certa antiguitat. L’Ajuntament va decidir conservar-lo. És un fet que s’ha agrair.

No obstant això, una vegada recuperat, cal reflexionar si, tal com ha quedat, la ciutadania pot entendre el que significa i vore’l íntegrament. Primerament, per a fer-ho, és necessari analizar el seu origen i funcionalitat. Hi ha diverses interpretacions que se’n poden realitzar. La més destacada és que en la zona es trobava la carnisseria del baró, per eixe motiu la plaça rebia el nom   de   ‘Carnisseria’.   La   segona   és   que   es   tractaria   del   pas   a   un   pati   o   un   espai   ample. L’element, doncs, pot ser un supervivent de l’antiga carnisseria o part d’una destacada casa. És evident que, es confirmen o no les hipòtesis, l’arc caldria deixar-lo a la vista i no situar res davant.   A   més,   s’hauria   d’aprofitar   com   a   referent   per   a   explicar   que   aquella   zona   estaba relacionada amb la carnisseria del baró. Així que, a hores d’ara, l’illa verda suposa també un aparador de la història i del poble que pot aprofitar-se.

En definitiva, Estivella està d’enhorabona i té l’ocasió de valorar millor el nou arc trobat, encara que l’espai urbanitzat estiga dedicat a un punt verd. El reciclat i la conservació del patrimoni no estan renyits.  Les solucions són tan simples com recórrer els contenidors de davant de l’arc i situar al costat un panell que l’explique. Eixes reivindicacions les han fet el Grup de Cronistes i Investigadors de la comarca a l’ajuntament i el cronista a través d’un informe. Confiem que l’Ajuntament d’Estivella ho entenga i done millor futur a l’aparegut arc d’Estivella.