L’ ESTIU DE 1916

Homenatge al mestre Cerdà a Quartell Casament de la filla del notari de Sagunt Exàmens en l’escola de Benifairó.

De Cent en Cent. El cronista oficial d’Estivella, Lluís Mesa i Reig, ens porta una setmana més els esdeveniments més destacats que van tindre lloc just fa un segle en els municipis de El Camp de Morvedre..

Banda de Quartell a principis del segle XX. Arxiu llueca-juescas

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

El mes de juliol va acabar amb les festivitats que Quartell dedicà als Sants de la Pedra i Santa Anna el 25 i 26 de juliol. Foren oficiades pel capellà José Garcés. Va destacar la participació en les activitats de la banda musical dirigida pel mestre Ambrosio San José. Aquells dies hi hagué un acte especial: L’homenatge a Juan Bautista Cerdá Alcazar, mestre del municipi durant 44 anys. Es va descobrir una placa en un carrer amb el seu nom i se li va retre un homenatge a l’ajuntament. Hi van intervindre l’alcalde, el Sr. Villaba, i altres deixebles seus com ara: El jutge de pau Sr. Soriano o el secretari Sr. Palanca.

Per l’estiu també hi hagué lloc per a les activitats escolars. La de Benifairó de les Valls, dedicada a la Mare de Déu del Bon Succés i inaugurada l’1 de juny de 1915 per les religioses terciàries caputxines, va fer els exàmens de fi de curs. El 31 de juliol fou el dedicat als pàrvuls. En total 95 «pequeñuelos de ambos sexos» realitzaren actuacions davant un nombrós públic. Destacaren les intervencions dels xiquets «generales» Leonardo Beltrán i especialment la de Cándida Ramón. L’1 d’agost s’examinaren les escolars de tercer grau amb la presència del canonge José Vila. Intervingueren: Concepción Alfonso, Amparo Gil, Elvira Ramón, Vicenta Mascarós, Emilia Ramón, Aurelia Sales, Teresa Soriano, Adelina Ramón, María Escobar i Amelia i Jesusa Beltrán. Finalment el tercer dia fou dedicat a les escolars de segon grau. Van tindre una participació especial les xiquetes Josefina Bensach, María Nadal, Leonor Recatalá i Ángeles Pérez i els diàlegs de Juan Soriano i María Alfaro.

Entre les notícies de societat cal esmentar que la premsa publicava el 6 d’agost que Jesús Persiba Beltrán, farmacèutic d’Artana, havia demanat la mà de Dolores González Climent, filla del notari de Sagunt Sr. Gonzálvez.

Un esdeveniment destacat a Petrés fou la benedicció de la bandera de la Sociedad de Socorros Mutuos dins del programa de festes. Primerament el dia 12 va festejar-se el Salvador. La banda d’Estivella va amenitzar els actes. Però la data triada per a l’especial acte fou la següent, dedicada a la Puríssima. En la missa de la festa grossa beneí eixe símbol el capellà Victoriano Andrés. Va estar portat fins allí pel president José Montañana Peris. Els padrins foren el diputat provincial Juan Pérez Lucia i la senyoreta Carmen Andrés Grafià. Posteriorment al saló del Círculo Obrero es va fer un lunch on va fer un parlament el diputat. Hi va estar l’alcalde Pascual asensi.

També els problemes laborals tingueren lloc aquell calorós més. A Sagunt Pascual García Fargas va contractar 24 dones de Rafelbunyol per al seu magatzem amb la finalitat de confeccionar caixes de cebes. Allí es presentaren 200 persones per a impedir-ho. La Guàrdia Civil va haver d’intervindre per a evitar eixe greu avalot.

Incident amb tirs

El mes va continuar amb festes a Canet o amb un incident amb tirs a Faura. Però estes i unes altres notícies ocuparan les pàgines d’un altre De Cent en Cent.

Fuente: http://www.levante-emv.com