UN GARBÍ MASSIFICAT

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

En esta setmana, el calendari festiu d’Estivella es vist de roig. Es recorda, mitjançant una romeria i una missa a la muntanya, que el quart diumenge d’octubre es feien les festes majors dedicades a la Creu del Garbí. Així va ser entre el 1813 i 1979. Tot un llarg període en el qual es va demostrar la intensa i forta d’unió del poble amb este referent natural del terme presidit, des del segle xix, per una ermita erigida i mantinguda per les estivellenques i els estivellencs. De fet, va ser l’ajuntament del municipi el qui va aconseguir que es recuperara eixe entorn. L’any 1993, l’alcalde Robert Renau i el conseller Emèrit Bono van inaugurar la seua rehabilitació. Actualment, malauradament, es troba també l’interior de l’ermita envaït per pinyes que amaguen el valor patrimonial d’un monument erigit l’any 1804.

Tanmateix, si a hores d’ara és notícia el Garbí, no sols és per la història o la tradició. Tampoc perquè cal recordar en quin municipi es troba, ja que la natura no té amos sinó persones que l’estimem o que la maltracten. En estos moments, el realment greu, és que eixa peça clau del paratge natural de la Calderona està amenaçat per l’excessiva i descontrolada presència de visitants. En els últims temps, s’observa un incontrolat accés. Els cotxes aparquen massificadament i sense cap orde en les vores de la pista i en la carretera. No sols són visites diürnes sinó també de visitants que hi van a fer rutes de nit. És satisfactori que agrade tant el punt però caldria preguntar-se si el medi ambient està preparat per a rebre alhora tanta presència humana descontrolada. L’autoritat del parc la té la Generalitat i se n’haurà de pronunciar i actuar. També l’ajuntament d’Estivella podria insistir-la perquè tingueren en compte la situació.

En definitiva, des d’Estivella i la comarca, podem sentir-nos orgullosos perquè s’estime i valore el Garbí. Però caldrà actuar, ràpidament i amb eficàcia. S’han de buscar limitacions i frens que n’asseguren la millor conservació i la visita controlada. El bon futur del Garbí està en joc.

Fuente: https://www.elperiodicodeaqui.com