ALGAR CELEBRA LA FESTA DE SANT ANTONI DEL PORQUET

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

Com tots saben, el 17 de gener es celebra la festivitat de Sant Antoni Abat, una de les festes   més   populars   en   tot   el   territori   de   la   Comunitat Valenciana, sant  que els valencians anomenen Sant Antoni del porquet o el  “sant barbut”. Durant els dies en els quals es celebra esta festa són diversos els actes que tenen lloc: benedicció dels animals, fogueres, porrats, fires d’animals, etc.

La   veneració   a   Sant  Antoni   del   porquet   ha   gaudit   des   de   sempre d’una gran tradició en Algar, ja que, al ser un poble eminentment rural i agrícola,   buscava   la   protecció     per   als   animals   de   llaurança   i   càrrega, donada la fama que tenia este sant de ser un gran protector dels animals, sobretot dels animals que es trobaven malalts els quals ell els recollia i intentava sanar-los. En Algar era normal que els propietaris d’esta clase d’animals   tingueren   en   l’estable   una   estampa   del   sant   per   a   què   els mateixos es conservaren sans i no agafaren cap malaltia.​

Hui,   encara   que   les   coses   han   evolucionat   i   han   canviat,  Algar continua celebrant esta festa amb una sèrie d’actes similars als de la resta d’altres   pobles   valencians,   actes   que   organitza   l’Ajuntament   amb col·laboració amb la Junta d’Obres Parroquials. Enguany la festa ha tingut lloc el dissabte dia 20 de gener, amb els actes següents:

–  Missa i benedicció dels animals pel capellà de la parròquia, a les portes de l’església. Com ara, pràcticament, no resten animals de llaurança, la gent del poble   porta   tota   una   sèrie   de   mascotes   (pardalets,   gossos, tortugues,   gats,   etc.)   per   a   que   siguen   beneïts.  Antigament,   el   capellá donava una garrofa beneïda al portador del animal (un cavall, un mulo o un ruc, …) per a què se la menjara.

– Els membres de la Junta Parroquial obsequien a als portadors dels animals amb uns panets,  previàment beneïts.

– A poqueta nit encesa de la foguera  a la Plaça Major, amb llenya de garrofers.

–   Sopar de germanor      al   voltant   de   la   foguera   pels   més   valents.

Altres persones ho fan en els bars o en el propi domicili. Hem de tindre en compte que en estes dates les nits en Algar solen ser prou fredes. El que sí que fa tota la  gent és acostar-se  a la foguera per a rostir els embutits que, prèviament, ha donat l’Ajuntament a un preu mòdic. Cal dir que el fet de sopar al voltant de la foguera és un signe o símbol de purificació a través del foc, la qual cosa sembla que té el seu origen en costums ancestrals. I amb este acte ha conclòs, un any més, la festa de Sant Antoni del porquet en Algar.