ALGAR DE PALÀNCIA TAMBÉ HA TINGUT LA SEUA FALLA

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

La Diputació de València, amb el propòsit de contribuir a la recuperació de l’activitat fallera, després de la pandèmia del COVID-19, va acordar destinar una   ajuda   important   per   a   eixa   recuperació,   sobretot   a   favor   dels   gremis d’artistes fallers, pirotècnics, indumentaristes i floristes.

Una part important d’esta ajuda s’ha canalitzat a uns trenta xicotets municipis de la província, alguns dels quals han pogut gaudir per primera vegada de la “plantà “  i la “cremà “  de la seua pròpia Falla.

Algar de Palància ha sigut un dels municipis del Camp de Morvedre que ha estat beneficiari d’este acord de la corporació provincial i ha pogut comptar amb la seua Falla.

La Falla d’Algar ha sigut obra de l’artista faller agremiat José Luis Cardells Martínez, d’Albalat dels Sorells, fill del també artista fallero, ja mort, Rafael Cardells Rodrigo. Es tracta d’una família molt vinculada al Gremi d’Artistes Fallers, amb més de cuaranta anys d’antiguitat.​

José Luis Cardells, en el seu encertat monument, amb el títol de “El motor del poble “,  ha volgut plasmar tota una crítica, no exempta de bon humor,   de   diversos   aspectes   de   la   vida   social   del   poble: desde   l’escasa rendabilitat de l’agricultura local, amb grans despeses com el reg per degoteig, fins a la necessitat de què l’Ajuntament prenga prompte la decisió d’urbanitzar un nou carrer al nucli urbà que permeta la construcció de noves vivendes, com així ho demanen les parelles de joves, passant pel soroll exagerat i molt molest de les motos que circulen pels carrers del poble, sense control i fent cas omís de les recomanacions i disposicions de les autoritats, el retard en la construcció del nou col-legi públic per a xiquets i xiquetes i el fet de què totes les a

La Falla ha estat exposada en la Plaça Major des del 30 d’octubre fins al 5 de novembre, en què ha tingut lloc la “cremà “ , acte amenitzat pels jocs d’artifici de Pirotecnica del Mediterráneo de Valencia.

No cal dir que la gent d’Algar ha acollit de molt bon grat el gest de la Diputació de València de plantar una falla en este poble, monument faller que, al donar-se la coincidència de dos caps de setmana seguits,   ha tingut molts visitants.

Els veïns i veïnes d’Algar n’obliden el detall que la Fallera Major de Valencia 2022, Carmen Martín Carbonell, i la seua Cort d’Honor, van tindre de fer una visita a este poble  el 29 de maig de 2022.