INCIVISME EN FALLES

LLUIS MESA, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

Les passades festes falleres ens han deixat estampes boniques. El bon oratge ha permés el desenrotllament positiu dels actes. Tot en general es podria dir que ha eixit bé, si no fora per imatges inesborrables de fem, d’olor a orina o d’actituds poc civilitzades. D’eixa situació, no es lliura la capital comarcal tot i que al Cap i Casal encara ha sigut més negativa. Des de la part de la societat que no viu en primera persona la festa, el més fàcil és pensar que la responsabilitat correspon als fallers i a les falleres que programen actes. Però la realitat és que la culpabilitat de l’incivisme va molt més enllà. No es tracta de dir que el col·lectiu faller no ha d’assumir culpes. Les que li corresponguen les ha d’afrontar. Si els balls nocturns són un problema, doncs, caldrà acabar amb ells o realitzar-los d’una altra manera més sostenible. No obstant això, si hi ha algú que especialment lluita per acabar amb les actituds incíviques, estos són el fester i la festera. La primera raó està relacionada amb el fet que l’administració a l’únic que té sempre controlat és al faller i a la fallera. Tenen una seu social, estan en un registre d’associacions i posseïxen un president o una presidenta responsable. La segona és que l’incivisme acaba per destrossar la brillantor de qualsevol acte. La tercera és que l’administració eixos dies controla el compliment de les autoritzacions i sanciona, si cal, el col·lectiu faller. Però perquè no s’actua amb la mateixa intensitat quan els petards indiscriminats es tiren per tota la ciutat o determinats espais es convertixen en zones de focs incontrolades? Per què no s’amplien suficientment papereres i contenidors en els llocs on hi ha més concentració de persones?

És clar que no resulta senzill i que mai hi ha tants mitjans per a controlar la situació. El mateix caldria preguntar a hostalers i comerciants. Estos dos agents econòmics s’enriquixen de la festa fallera sense donar quasi res a canvi. Alguna responsabilitat, doncs, hauran de tindre’n. En definitiva, l’incivisme ocorregut en les festes falleres a ningú beneficia. Cal buscar responsabilitats però sobretot trobar solucions perquè desaparega. La bona imatge de la festa està en joc.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com