EL PREMI ARRELS MÉS ENLLÀ D’ESTIVELLA

LLUÍS MESA, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

L’any 1981 a Estivella va nàixer l’associació cultural Arrels. La societat demanava canvis. En poc de temps va saber originar progressivament tota una programació anual. La cultura i la recuperació de la consciència com a poble eren els seus reptes. Però, a més, tot es feia des d’una perspectiva comarcal. Així que l’entitat, amb les paraules cultura, Camp de Morvedre i poble, va omplir-se de vitalitat. A Estivella va esdevindre un referent al qual es va apuntar gent molt diversa. Volia, des de posicions progressistes, que la nostra cultura fora reconeguda i estimada. La denominació, doncs, ja remetia als orígens, a la tradició, als punts primerencs. Entre altres actes, va nàixer un premi. El lliurament, dins del Sopar d’Hivern, era un punt de trobada de persones vinculades des de distints àmbits al Camp de Morvedre.

Les vivències i els records de tots aquells que l’hem viscut per molts anys són immenses. La trobada amb gent que estimava com nosaltres i que venia d’altres pobles ens ajudava a vore-ho tot d’una altra manera. Alguns i algunes ja no estan amb la qual cosa el sentiment, si cap, és més gran. Des del punt de vista personal l’any 2008 fou diferent. No havia pensat que, en el meu poble, la meua trajectòria seria motiu per a un premi. Però ho va ser. Mai no oblidaré un guardó que tinc a casa i al cor.

Este 2019 marca una fita. Després d’uns anys sense convocatòria, es torna a recuperar. Sens dubte la consciència comarcal i el valor que se li dona ara a la cultura és superior al que tenia quan es creà. Però també és cert que eixe esperit original i la il·lusió per recuperar la comarca continua sent necessària. Així que, el 2 de març, el lliurament del premi Arrels a Sento Llobell és una nova oportunitat per a fer comarca. No sols suposa un acte dins el calendari cultural del poble. El guardó torna per a expressar el que deia i continua impulsant tot el que queda a fer. Reviu, doncs, per a continuar més enllà d’Estivella amb la intenció de potenciar i fer viu cada vegada més i millor el Camp de Morvedre. La comarca pot alegrar-se. Ha tornat el Premi Arrels.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com