EL MUSEU FALLER: UN CAMÍ QUE S’ESTÀ FENT

LLUIS MESA REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

El nomenament de les falles per la Unesco afecta necessàriament a la consideració de la festa com a valor patrimonial. Des d’ara no sols s’han de valorar sinó que cal protegir-les amb més intensitat. Eixe missatge, sens dubte, és el que fa uns mesos començava  a practicar-se a través de noves inversions culturals. Eixa línia d’actuació ha fet, per exemple, que el Museu Faller, que no ho era, finalment i s’haja confirmat com a tal. Però no sols ha estat una qüestió de noms sinó d’un nou estil de gestionar. La reforma de les instal·lacions, el naixement d’una Sala d’Exposicions o el cicle de xarrades en són un bon símptoma. És clar que no és moment de voltejar les campanes perquè hi ha molt a fer i a gastar perquè eixe Museu no sols siga un tresor patrimonial sinó que ho parega. Les limitacions de l’espai són un gran entrebanc contra el qual és difícil de lluitar. El més important és que eixe problema no siga un fre sinó un repte apassionat. Ha d’encoratjar a projectar cada dia més i millor el museu que es mereix no sol la festa sinó la societat i el món cultural. Les critiques al que s’ha fet, al que no s’ha fet i al que queda per fer són bones i saludables. També és veritat que s’han de realitzar sense oblidar la perspectiva del temps. Una mirada enrere dóna per a reconéixer que s’ha avançat en el camí i que no s’ha perdut el temps. El periodisme necessita notícies cada dia però a voltes abusa d’eixa fam fent articles que no reflectixen el que s’està fent. En definitiva, és l’ hora de protegir patrimoni i de potenciar esforços col·lectius pel futur de les falles com a bé cultural i patrimonial. El Museu Faller és un bon repte així que cal evitar dilapidar-lo amb crítiques estèrils i pobres que podrien haver arribat ja fa uns anys. Cal aprofitar l’instant per a obrir un gran debat, respectuós i aportar idees amb pluralitat. No es tracta d’enfonsar allò que es desitja alçar. La finalitat de fer d’este Museu un referent cultural i patrimonial ho mereix tot. No s’ha de perdre l’horitzó ni el temps. Tan sols cal guanyar un futur més digne per al Museu Faller. Tan difícil és d’entendre?

Fuente: https://lasnoticiasdejaviermesareigcom.com