BESELGA, PARADÍS DE LA NOSTRA COMARCA

BESELGA

El castell de Beselga, una joia més de l”entorn.

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA D’ESTIVELLA

El Camp de Morvedre està ple de racons meravellosos que es perden fora de la nostra vista. Són indrets farcits d’història, envoltats de destacada natura i que ens permeten mirar el temps d’una altra manera. Els nostres avantpassats, menys pendents de rellotges i de la vida programada, foren testimonis del que significaven. Són racons que, malgrat que en estos anys de google maps res està amagat, ensenyen imatges úniques.

Entre eixos privilegiats indrets, cadascú de nosaltres tenim els nostres paradisos. Aquells que ens fan sentir de manera diferent i ens allunyen d’un món que no sempre ens agrada. El Garbí, l’entorn de Barraix i altres punts resulten especials dins del terme d’Estivella. Però, si un en resulta destacadament diferenciat, és Beselga. Era un lloc de romeria comarcal cada 16 d’agost, en reconeixement a Sant Roc. Ara ningú ho diria perquè en part ha caigut en l’oblit. Tanmateix encara un camí que naix en la carretera, abans de travessar el pont d’Estivella del segle xviii, obri pas a una senda de natura i història. El curt recorregut de dos quilòmetres permet d’albirar des de la perspectiva de l’altura la comarca. En arribar a les primeres cases sembla tot similar a l’entorn de qualsevol espai urbà estiuenc. Però prompte sorgixen les sorpreses. La trobada de l’antic llavaner enceta la porta a la muntanya i al naixement on brolla una aigua especial. La mirada cap a dalt desperta l’instint visual de la muntanya del Puntal de Pedro, Si es continua, s’arriba a la plaça destacada on un dia va estar l’església, el cementeri o l’almàssera. Allí apareix el castell, joia històrica i patrimonial d’aquell entorn. És la protagonista i el final de la “ruta cultural de les Claus”.

En definitiva, tot Beselga mereix la nostra atenció. Des de qualsevol punt de la comarca podem fàcilment arribar a ell. Sentirem la muntanya, els senyals històrics i la quietud on no compta el temps. Així que aprofitem qualsevol instant per anar allí. Vorem una part del Camp de Morvedre que no podrem oblidar.i que malauradament ens resulta en part desconeguda.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com