ALZIRA. VIATGE DEL PASSAT AL PRESENT (21). EL RACÓ DE COVES DE LA PLAÇA MAJOR

FONT: “Alzira. Avingudes, places i carrers (G-P)” d’AURELIANO LAIRÓN (CRONISTA OFICIAL D’ALZIRA) i Rubén Pastor

El titular d’este serial conté dos paraules: passat i present. En la majoria de les vegades, ambdós termes van units per un fil invisible que els fa companys de viatge.

El passat i el present, en este cas concret d’Alzira, el nostre poble, és tan sols una seqüència de temps entre un fet històric o costumista o entre un racó de la ciutat que s’ha transformat.

Esta seqüència entre el passat i el present ens invitarà moltes vegades a disfrutar i a comprendre xicotetes i grans coses d’esta volguda Alzira que molts portem en el cor.

Sense records no seríem ningú, sense present tampoc. Estem ací i ara compromesos amb el que podem veure, tocar o sentir, però no oblidem que abans que nosaltres van existir uns conciutadans vivint el seu present que és, al cap i a la fi, el nostre passat. Que el fil invisible unisca tot açò.

La plaça Major feia un replec amb el carrer dels Curtidors que tot el món coneixia com el Racó de Coves perquè tenia allí el seu domicili una coneguda família amb eixe cognom. Per acord del Ple de l’Ajuntament del 3 de juny de 1965 al conegut racó se li donà el nom oficial de Calle de Carlos Moscardó i fou obert fins a l’avinguda dels Sants Patrons creant-se un nou vial. Per acord del Ple de l’Ajuntament del 2 de febrer de 1976 el carrer s’inclogué en la Plaza del Caudillo desapareixent conseqüentment del nomenclàtor alzireny; incomprensible decisió l’adoptada per l’Ajuntament incloent este carrer com a part de la Plaza del Caudillo. Sense cap dubte es tracta d’un carrer i no deuria d’haver format mai part de la plaça. Amb esta decisió desaparegué un carrer, desfigurant i falsejant a la vegada la identitat i peculiaritat de la plaça Major com a  plaça. L’erro d’aquell moment continua existint a dia de hui. La primera imatge és de l’any 1966, poc abans del derrocament de les cases i l’obertura fins a l’actual avinguda dels Sants Patrons. La segon imatge pertany a l’actualitat.

Fuente: https://elseisdoble.com