TROBADA DE CRONISTES A CANET

LLUIS MESA REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

En el temps actual la investigació local té un espai més important del que sembla. Passa tot tant de pressa que ens desorientem de com i de quina manera evoluciona la manera de  viure  en els  municipis.   Estic  convençut   que  el  cronista  i  la  cronista  ens   donen la seguretat que no es perdrà la memòria del nostre passat. La nostra xicoteta història és important  però el món mai l’arreplegarà  si no hi ha alguna persona que la destaque, l’escriga i la investigue.

Per totes eixes raons, i pense que per moltes més, trobe que hem d’alegrar-nos que el grup de cronistes de la comarca estiga viu. El fet que l’any 2011 decidiren trobar-se a Estivella  per a treballar  junts  fou una bona  idea.  Des  de llavors,  cada  sis  mesos  han recorregut una localitat. En 11 anys, pràcticament han recorregut totes les poblacions.

El 18 de juny serà un dia important. Estaran a Canet, una de les zones més marineres del Camp   de   Morvedre.   No   serà   una   reunió   simplement   protocol·lària   o   superficial. Novament hi ha temes a debatre, treballs que cal fer i suggeriments importants per als ajuntaments. A tall d’exemple, cal dir que s’analitzarà com el cablejat en les façanes continua   adulterant   el   patrimoni.   Es   debatrà   també   el   futur   de   les   estacions   de   trens centenàries.  Se suggerirà  la creació  d’un premi  comarcal  a  les  investigacions  amb  el suport   dels   municipis.   S’incidirà   en   la   problemàtica   que   es   genera   quan   determinats elements   o   instal·lacions   municipals   amaguen   el   patrimoni.   El   cas   del   punt   verd d’Estivella, on els contenidors amaguen una arcada històrica, n’és un exemple. Per tant, una volta més la Trobada serà necessària i no deixarà indiferent a ningú. Fer-ho a Canet d’en Berenguer suposarà reconéixer encara més un municipi que és bressol de cultura i patrimoni.

En definitiva, una altra Trobada de cronistes, investigadors i investigadores ens espera. Una nova oportunitat per a demostrar que la investigació no es detura i té un espai en el temps de la modernitat i en el Camp de Morvedre.