TRAJECTÒRIES ‘DE VALENT’

LLUIS MESA REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

Determinades   persones   es   manifesten   amb   força   o   construïxen   una   destacada trajectòria formada per accions intenses. Siga com siga, quan necessitem expressar que algú o alguna actua amb energia, hem de tindre en compte un bon recurs emfatitzador: la locució ‘de valent’. Guarda similitud amb l’expressió ‘a la valenta’ o ‘de ferm’. Cada vegada   que   pronunciem   que   una   persona   obra  ‘de   valent’,   sabem   que   ho  realitza   ‘a consciència’.

Hi ha persones que fan o han realitzat esport amb gestes que mostren que han actuat ‘de valent’. Esta setmana vull esmentar els ciclistes Juan Manuel Valls i José Moreno . El   poble   d’Estivella   els   ha   ret   un   merescut   homenatge.   Van   ser   campions d’Espanya de muntanya en l’any 70 i de ruta l’any 1967, respectivament. És convenient destacar els qui pedalejaren o feren algun altre esport ‘de valent’ perquè les novelles generacions no ho obliden.

En   determinats   casos,  les     obres   realitzades   ‘de   valent’   arriben   tard.   N’és   un exemple la concentració del valencianisme esportiu davant l’estadi del Mestalla. Fou una gesta identitària que va traspassar el camp futbolístic. Però, tal vegada, la mateixa afició havia d’haver reaccionat abans amb major contundència, quan es va permetre que el club passara a un propietari indonesi que no sentia els colors. Continuant amb el món futbolístic, podem esmentar el Levante UD. Va actuar ’de valent’ encara que massa tard. Les seues últimes gestes esportives no li han permés mantindre’s en la categoría actual.

Alguns   personatges   actuen   ‘de   valent’,   sense   importar-los   per   a   res   el   que puguen dir-ne. La recent actuació del       rei emèrit            n’és un cas. No sempre es tracta de ser honrat sinó de paréixer-ho. La justícia i el privilegi de la inviolabilitat han dit que no actuà   il·lícitament.   Però,   eixa   absolució   no   evita   que   haja   de   mostrar-se   honrat.   El tractament d’honrat era donat a aquells que vivien exclusivament de les seues rendes (moltes), sense apropiar-se’n de les alienes. No sé si el ciutadà Joan Carles de Borbó serà honrat   però almenys   caldria   que ho  mostrara  millor   al  país   que  l’ha  respectat  i cregut tants anys. En estos dies, actuant com no ho havia fet, ha encés ‘de valent’ la ciutadania. Trobe que també al Rei. En definitiva, no dubtem a actuar ‘de valent’, si paga la pena. Quan a un actitud realitzada amb intensitat li llevem la precipitació i l’agressivitat, ens fem protagonistes d’una gesta admirable.