LA FUNDACIÓ DE LA SIDERÚRGICA

La festa de Sant Lluís a Estivella Mort del pare del president de la Juventud Legitimista.

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

En l’última part del mes de juliol de 1917 va continuar vivint festes destacades. A Estivella, la celebració de Sant Lluís, patró de la joventut, es va viure prèviament amb un tridu del 12 al 14 de juliol en el qual va estar present el tenor de la capella del Corpus de la capital Vicente Farinós. Els sermons d’eixos dies estigueren a càrrec del rector regent de Torres Torres Mariano Silla, del d’Estivella Andrés Campos i del director del col·legi de Vocacions Religioses de la ciutat de València Francisc Gil. La vespra de la festa grossa, a poqueta nit, es dispararen focs artificials i la banda dirigida per Constantino Arnau va fer un passacarrer. A les onze de la nit hi va haver «cordà» del pirotècnic de Petrés Montañana. El 15 de juliol, a l’alba, voltejaren i ales set del matí va ser la missa de comunió celebrada pel religiós Vicente Farinós. A les nou el matí la missa major va estar presidida pel vicari Manuel Marí. Al migdia es va disparar una « mascletà » i es van repartir calderes per als pobres. El corresponsal del diari escriu que van ser possible gràcies a la participació dels veïns Jerónimo Gamón i Salvador Alpuente.

El mes d’agost va iniciar-se amb molta calor. Va coincidir amb el conflicte ferroviari la qual cosa va fer que la inauguració de l’Estació del Nord del Cap i Casal es realitzara el 8 d’agost sense grans celebracions. A conseqüència del conflicte, el governador va ordenar el 2 d’agost a l’inspector de l’Estació del Nord de Sagunt que es buscara una maquinista per a iniciar la marxa cap a Castelló d’un tren allí deturat. Mentrimentres Sagunt acabava la celebració del programa d’actes dedicats als Sants de la Pedra.

Eixos dies, amb motius de les festes de la Mare de Déu de Begonya al port de Sagunt, es va realitzar una carrera de bicicletes el dia 16. Hi van haver tres carreres. La primera fou la preparatòria amb 3 premis. La segona va ser la regional amb tres premis en metal·lic. L’última va estar dedicada a la «Copa Sagunto».

Soterrar de Simón Monzó

Entre les notícies tràgiques, cal destacar el sosterrar el 26 d’agost de Simón Monzó, pare del president de la Juventud Legitimista Antonio Monzó. Presidiren el dol Ramón López, Manuel Monzón (president del Círculo Legitimista) i el regidor Ricardo Rivelles. Participaren molts socis de Casino Jaimista i hi hagué molt de públic.

Finalment cal destacar la notícia que va marcar l’evolució futura del port de Sagunt: la creació de la Compañía Siderúrgica del Mediterraneo. El 28 d’agost es va constituir davant notari com a societat anònima amb la firma de Ramón de la Sota i Luis Maria Aznar.

En acabar agost continuaren els esdeveniments a la comarca. Però eixes i unes altres notícies formaran part dels pròxims «De Cent en Cent» que continuaran en passar l’estiu.

Fuente: http://www.levante-emv.com