CONSELL COMARCAL DE CULTURA

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

Fa més d’una vintena d’anys vaig llançar la proposta de crear un consell comarcal de cultura. Era una de les propostes que s’esmentaven des del projecte realitzat per a dirigir la Fundació Municipal de Cultura de Sagunt. Eren uns altres temps però semblava que eixa idea podria fer-se real en un futur. De fet, a mitjan dels 90 eixa institució municipal que diria amb bones formes el gran professional Ximo Revert va plantejar la creació d’un catàleg de recursos culturals que acostara les poblacions i facilitara la creació d’un posterior espai d’intercanvi entre els agents culturals del Camp de Morvedre.

Des d’aleshores sembla que les polítiques culturals compartides no s’han posat en marxa. Les corporacions no han pensat a compartir recursos ni programacions. Els gestors culturals municipals no caminen coordinats, ni els artistes o escriptors són tinguts en compte com a col·lectius. De manera comarcal sols actuen el Centre d’Estudis, el Grup de Cronistes, les Trobades Comarcals d’Escriptors, la Coordinadora d’Escoles en Valencià i poc més. En eixe context, quan els pressupostos dels ajuntaments no són molt grans i les possibilitats de posar en comú importants, podria ser el moment de pensar en una plataforma pública comuna. Una entitat on estigueren integrats representants públics i també persones vinculades amb la cultura. Una proposta que sens dubte hauria de partir de la capital comarcal però que hauria de tindre el suport dels ajuntaments. No són fàcils de posar en funcionament projectes com este però sí són del tot necessaris. Hauria de començar a caminar d’una forma modesta i deixar que a poc a poc anara formant-se.

En definitiva, un consell comarcal ajudaria a arribar a punts d’encontre, superar incomunicacions i augmentaria la potencialitat cultural de la comarca. El Camp de Morvedre es mereix eixa oportunitat. Confiem que algun dia els pobles es puguen escoltar des del llenguatge de la cultura i comprenguen que sols junts poden avançar més forts.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com