ACCIDENT MORTAL EN LA COMPANYIA MINERA

Un treballador casat i amb quatre fills va morir per ferides en el cap i en el pit La revista «Madrid Científico» anunciava que estava en projecte la creació d’una fàbrica siderúrgica.

De Cent en Cent. El cronista oficial d’Estivella, Lluís Mesa i Reig, ens porta una setmana més els esdeveniments més destacats que van tindre lloc just fa un segle en els municipis del Camp de Morvedre.

LLUÍS MESA I REIG CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

El més de gener acabà amb una notícia econòmica de gran interés per a Sagunt. La revista Madrid Científico anunciava que estava en projecte la creació d’una fàbrica siderúrgica a Sagunt, «negocio que emprenderá la Sociedad construida como filial de la Compañía Minera de Sierra Menera». Segons eixa informació, en l’última memòria de la Companyia s’al·ludia al projecte. Este no es va posar en marxa immediatament, però sens dubte era el principi d’una gran idea que acabaria per fer-se real.

El final d’eixe mateix mes va coincidir amb la funció benèfica que el 30 de gener va organitzar el cap de l’Estació del Nord Fernando Esteban per a Mercedes Romero Viñals, el marit de la qual estava passant una llarga malaltia. Ja en desembre se n’havia fet una altra i ara es tornava a fer per a intentar recolzar una nova família. L’acte començà a les 9 de la nit en el Teatre-Cine amb les paraules de l’organitzador i les de la seua senyora Tomasa Neira.

Seguidament es va representar el drama Aurora. Hi van participar les senyores Claramunt, Gallego, Neira, Melgarejo i els senyors París, Quiles, García. López, Gil i Esteban. Cantà un romanç Rosario Fernández, muller del cap de la Central d’Aragó el Sr. Hernández. Es va interpretar la peça valenciana Un páparo estant de guàrdia. Finalment la Unió Lira Saguntina, dirigida pel director Baltasar Palanca, va interpretar diverses músiques. S’hi van recaptar un total de 205,50 pessetes que passaren a Mercedes Romero.

La notícia política de la comarca fou la constitució del comité Maurista de Faura el 4 de febrer. Va ser triat president José Pérez. Foren nomenats vicepresident Vicente Badía, secretari Joaquín Amer i vicesecretari Luis Ramón. Els vocals eren Pedro Camarelles i Juan Camarelles. Un altre esdeveniment polític apareixia en la premsa de Madrid, on s’escrivia que el diputat ministerial Vicente Gimeno es presentava a l’elecció pel districte sense cap altre candidat.

Una activitat pública d’interés va ser la celebració d’una vetlada per part del Círculo Instructivo Legitimista. Es va estrenar el drama en dos actes titulat La cruz de plata. Tingué una gran acceptació per part del públic i dels familiars.

El 15 de febrer un drama va commocionar la comarca. El treballador de la Companía Minera Manuel Lluch Catalán va perdre la vida quasi en l’acte en un accident laboral, després de patir greus ferides en el cap i en el pit. Este saguntí estava casat i tenia quatre fills. Allí es va presentar el jutge Manuel Fernández acompanyat del secretari José Amat, l’habilitat Eduardo Gómez i l’alguatzil Sr. Marina. El tràgic esdeveniment va ocórrer entre la planta sexta i setena del forn.

L’assemblea tarongera celebrada a Sagunt i la polèmica amb la Societat Protectora de Benifairó de les Valls foren uns altres dels temes que passaren pel febrer. Però eixes i unes altres notícies formaran part del següent De Cent en Cent.

Fuente: http://www.levante-emv.com