FESTA A QUARTELL

Quart festeja la Mare de Déu del Carme i també va ser notícia la boda del fill de l’ alcalde de Gilet.

Banda de Quartell que acompanyava les processons (anys 30 del s.XX). arxiu llueca-juesas

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

El mes de juliol començava amb bones notícies per als productors de creïlles, ja que finalment es va permetre la seua exportació. No obstant això, per a la comarca era més preocupant el fet que es restablira el tren amb Barcelona. S’havia suspés un mes abans per falta de maquinària. El 4 de juliol es va realitzar una reunió a la Cambra de Comerç per a demanar el seu establiment.

Mentrimentres al Camp de Morvedre les festes tenien el seu protagonisme. A Quartell van celebrar el tridu al Cor de Jesús del 13 al 15 de juliol. Va estar presidit pel rector de Carlet Rafael Juan Vidal. L’últim dia destacà la participació de l’orquestra de la localitat en la missa.

De vesprada la processó va « pasear triunfalmente la imagen del Sagrado Corazón de Jesús » i tingué una nombrosa assistència de fidels. La banda de música va estar present. El corresponsal escrigué que l’èxit de la celebració es devia al treball de la comissió organitzadora i del rector José Garcés Zaragozá.

A Gilet va ser notícia el casament del fill de l’alcalde Vicente Llopis. La cerimònia la va oficiar el canonge José Julia el 15 de juliol. El redactor de la crònica va dir que «asistieron las personas más salientes de Sagunto y pueblos del alrededor ». Els novençans viatjaren cap a Barcelona i unes altres capitals.

Una altra festa que se celebrava amb gran vitalitat a la comarca era la de la Mare de Déu del Carme. El periòdic va esmentar-ne els actes de Quart de les Valls. El panegíric va estar realitzat per Marcelino Fernández i la comunió va comptar amb una nombrosa participació de les associades. A la vesprada es va fer la processó amb l’acompanyament de la música. Cal esmentar la bona organització dels actes gràcies als esforços de les clavariesses i del rector regent Arturo Almar.

El curs escolar de les terciàries caputxines de Benifairó de les Valls va acabar amb els actes celebrats el 20 i el 21 de juliol. Hi van estar presents les principals autoritats. Entre els pàrvuls van destacar Leonardo Ramón, Rosita Recatalá i el cant d’Amparito Soriano. Les xiquetes de segon grau destacaren pels coneixements de geografia i la bona lectura.

Les alumnes amb millors resultats foren Carmen Mora, Vicenta Ramón i Vicenta Queralt. Sembla que els avanços més importants es produïren en les xiquetes de tercer grau. Van avançar molt en aritmètica, geografia i geometria. Obtingueren les millors notes Elvira Ramos, Amelia Sales, Teresa Soriano i Concepción Alfonso.

En acabar el mes, Sagunt començà la celebració de la festivitat dels Sants de la Pedra. Però eixes i unes altres notícies formaran part del següent «De Cent en Cent».

Fuente: http://www.levante-emv.com