ACCIDENT D’UN CARRO A SAGUNT

Detencions per portar armes sense llicència Celebració del Corpus Christi a Canet.

LLUÍS MESA I REIG CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

Per juny de 1916 la Diputació de València va entrar en una greu crisi econòmica. La institució va demanar ajudes per a poder pagar nòmines i les obres de caritat que mantenia. Les poblacions del Camp de Morvedre van ser afectades per eixa situació preocupant. Mentrimentres la notícia cultural més destacada fou la creació de la càtedra de la llengua valenciana per part del Centre de Cultura Valenciana, institució promoguda per la Diputació. Esta va ser ocupada pel pare Lluís Fullana.

A la comarca la festivitat que va ser millor arreplegada per la premsa fou la celebració del Corpus Christi el dijous 1 de juny. La premsa recordava especialment la processó a Canet d’en Berenguer. Se’n destacava el viril que s’havia adquirit gràcies a la iniciativa del rector Enrique Lizandara i dos piadosos veïns més. «La procesión, a la que asistieron gran número de feligreses, fue presidida por el ayuntamiento y juez municipal».

Les comunions de persones destacades també tingueren espai en les notes de societat. En concret s’escrivia que la filla de l’administrador de correus Pablo Manchón, Matildita Manchón Iturralde la havia celebrada a l’església de Santa Maria. En acabar, la família va convidar els íntims a un lunch «en el que se ha prodigado a la niña Matildita, padres y hermanos muchas enhorabuenas».

Entre els accidents va destacar el que patí a Sagunt un carro. Va estar accidentada Filomena Hernández el 14 de juny. El 23 de juny el periòdic contava que en aquells dies la Guàrdia Civil va detindre a Sagunt Gregorio Carbonell i Antonio Jeresa per tindre una pistola sense llicència.

Tirs a casa d’Hipólito Negre

En començar l’estiu, es realitzaren diversos actes escolars, com el festejat en homenatge a Cervantes a Algímia o els exàmens que van fer-se a les escoles del Bon Succés de Benifairó de les Valls. Altres tipus de festes que ocuparen el paper dels diaris foren les de Canet per l’agost o les de Santa Anna a Quartell. Precisament a eixa població tingué ressò l’enfrontament de dos dones a Quartell com a Faura fou molt nomenat que ocorregueren uns tirs a casa d’Hipólito Negre. Al Port de Sagunt es va insubordinar el tercer maquinista del vapor Brigton Bourni contra el capità. Però estes i més notícies formaran part d’una altra etapa de De Cent en Cent.

Fuente: http://www.levante-emv.com