ACCIDENT DE COTXE A SAGUNT

Canvi de corporacions Onomàstica del president tradicionalista Manuel Monzó Nous mestres a la comarca.

De Cent en Cent. El cronista oficial d’Estivella, Lluís Mesa i Reig, ens porta una setmana més els esdeveniments més destacats que van tindre lloc just fa un segle en els municipis del Camp de Morvedre.

ACCIDENT DE COTXE A SAGUNT

Accident de cotxe a Sagunt

LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

El mes es va caracteritzar per un oratge sec i per temperatures suaus. Després del nadal noves activitats del Camp de Morvedre ocuparen els fulls de la premsa.

La primera notícia va arribar el mateix 1 de gener amb la constitució de les corporacions locals. L’anècdota més destacada sorgí a Benifairó de les Valls. Allí el 31 de desembre el veí Pablo Baeza havia parat l’alcalde, quan passejava pel carrer Major, per a donar-li un ofici del governador que deia que havia de constituir un ajuntament interí. Segons el corresponsal, no li’l va agafar «por no constarle que el señor Baeza sea peatón de cartería ni individuo de algún cuerpo de autoridad» . Va dir-li que el tornara al punt de procedència. A Sagunt també es va constituir la nova corporació. Fou nomenat alcalde José Pitarch Viña. En el seu discurs digué que volia encarregar-se de «hacer justicia y administración».

Eixe primer dia de l’any era l’onomàstica de Manuel Monzó Baquero, president del Círculo Legitimista. Pel seu domicili van desfilar els membres de la junta directiva de la joventut, del grup dramàtic de l’entitat i de la companyia infantil. Va estar present també la directiva de l’Associació de la Mare de Déu dels Desemparats, ja que ell era president de la confraria. L’entitat tradicionalista, presidida per Monzó havia començat l’any amb la representació del grup infantil i dos peces valencianes el primer diumenge de gener. El diumenge 23 celebraren una junta a les tres de la vesprada per a exposar els comptes i renovar-ne la meitat de membres.

Un accident va passar a l’entrada de Sagunt. Un cotxe que formava part de l’expedició valencianista que es dirigia a Sagunt per a l’homenatge a Chabret, va xocar amb un carro. El vehicle estava conduït per José Barreto i anava acompanyat de diversos amics. Va causar-li la fractura del braç i lesions en la mà. El jutjat va instruir diligències.

«Suelto ofensivo»

Eixos dies també va esclatar la polèmica en la premsa perquè un periodista del diari Las Provincias va fer «un suelto ofensivo y hasta injurioso» dirigit contra el veí de Benifairó de les Valls Mariano Condomina. Este va passar per la redacció del Diario de Valencia per a explicar la seua veritat dels fets. Va dir que posseïa una finca a Faura. En aquella zona van créixer uns lledoners. Ell en va tindre cura i per tant es va considerar que eren seus. Quan el Fuster de la Vall d’Uixò José Adrian va voler comprar-los, es va dirigir a Condomina perquè li’ls el venguera. Un veí propietari va denunciar-lo a la Guàrdia Civil perquè deia que no eren seus. L’autoritat es va negar a multar-lo i passà el cas al jutjat perquè estudiara qui tenia el dret.

En este mes també fou notícia el trasllat d’alguns Mestres: José Balanza Miguel d’Alfaro (Logronyo) va passar a l’escola de pàrvuls de Sagunt. Joaquina Mestre Espars va traslladar-ser de Carcaixent a Algímia d’Alfara. Finalment María Manzana Sorribes va anar de Teulada a Faura.

Gener va acabar amb la funció benèfica realitzada per a ajudar a Mercedes Romero Viñals i l’anunci de la creació de la fàbrica siderúrgica a Sagunt. Però esta i unes altres notícies formaran part del següent article de «De Cent en Cent».

Fuente: http://www.levante-emv.com