EL NOSTRE CASTELL DE TORRES TORRES

castillo01

Lluís Mesa (Cronista Oficial d’Estivella)

Qualsevol passeig pel Camp de Morvedre ens permet de descobrir elements patrimonials de gran interés que a voltes no som capaços de vore. No obstant això, és costum caminar i mirar exclusivament a terra sense alçar la vista. Eixa actitud ens impedix descobrir molt sovint: façanes de finques destacades, vestigis antics que resten emplaçats entre noves construccions i fins i tot rics elements patrimonials.

Amb eixa actitud, hem entrat en més d’una ocasió a Torres Torres. Ens quedem mirant l’església de Torres Torres amb un entorn urbanitzat de manera molt positiva i també els enlluernadors banys ben bé recuperats. Però no alcem la vista cap al cim que protegix el nucli urbà. Ara per ara esta és una població amb un itinerari cultural molt ben dissenyat i retolat que ha permés valorar gran part dels elements patrimonials. Sens dubte la decisiva intervenció de les primeres autoritats en eixe procés, tant de l’actual alcalde com de l’anterior, ho han fet possible. A més el fet que l’arquitecte municipal Juan Corbalán de Celis siga cronista i destacat investigador ha estat també decisiu.

Tanmateix Torres Torres presenta dins del seu conjunt patrimonial un element que clama per ser recuperat i alhora més conegut en la comarca. Es tracta del seu castell. Un testimoni excepcional de la història des d’on es controlava l’accés a Sagunt i a l’interior de la Calderona situada al Camp del Túria. Un conjunt destacat que es troba en condicions pèssimes. No ho està per la desídia municipal, ans al contrari. La compra de la propietat per part de l’Ajuntament ha estat clau. Les dotacions municipals no han cessat. Precisament en estos moments està en marxa una acció urgent en el monument gràcies a la col·laboració sol·licitada a la Diputació de València. Però eixe element ens demana amb celeritat una ajuda global. Un tema que afecta un poble però amb el qual ens hauríem d’identificar tots els que estimem el patrimoni comarcal. Confiem que molt prompte presente la dignitat que li pertoca. Mentrimentres podem fer que este monument siga més i millor conegut. Fem que el Castell siga també el nostre Castell.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com