ON ESTAN ELS CRONISTES DE SAGUNT?

Lluis Mesa i Reig és cronista oficial d’Estivella (Camp de Morvedre – València)


lespirit
Lluis Mesa. FOTO EPDA

LLUIS MESA

El debat al voltant de la necessitat que existisquen cronistes en la societat actual està viu. Es pensa que aquells aficionats a la història que furgaven arxius i escrivien articles tenen ara poca raó d’existir. Es considera que eixes persones que en molts casos tenien honors en processons i actes municipals han quedat caduques. Però potser no s’entén que en gran part dels casos estos són individus amb una destacada preparació, investigadors amb estudis universitaris que han publicat les seues tesis o llibres de gran valor. A més, i sobretot, són aquells que fan la crònica local, de seguida oblidada per la immediatesa i fugacitat de les notícies. Són els qui avisen de la pèrdua o amenaça patrimonial. Ells, de manera especial, posen en valor un patrimoni documental o material que d’una altra manera no estaria reconegut per la població.

Dit tot açò, cal entendre que la necessitat de la figura del cronista afecta també a les ciutats i a les capitals comarcals. Sagunt, que tant ha patit patrimonialment al llarg dels segles, haguera conservat molt menys del que té sense els seus grans cronistes. No entendríem el passat de Sagunt, amb un arxiu municipal incomplet, sense Chabret. La nostra història més recent no s’haguera escrit igual, ni els polítics hagueren actuat durant dècades de la mateixa manera, sense l’existència de Santiago Bru.

Així que Sagunt, per molt que els polítics ajornen la decisió, té dret a un cronista o a diversos cronistes alhora D’eixa manera no fa molt li ho expressí en públic a l’alcalde de la ciutat. Hi ha més d’una persona preparada per a ocupar un càrrec que eixampla les funcions de l’investigador, per constituir també un referent municipal i ser autor de la crònica local. La ciutat de Sagunt s’ho mereix i les forces polítiques n’haurien de ser conscients. Potser en este moment, amb la vigència activa del Grup de Cronistes comarcal, caldria pensar a més en la creació de la figura del cronista del Camp de Morvedre. Temps i moments hi haurà per comentar-ho. Hui ens conformen amb el fet que els polítics no perden més temps i li donen a Sagunt el que es mereix: els seus cronistes.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com