AI EUROPA… LA NOSTRA EUROPA!

lespirit

Cronista oficial d’Estivella

LLUIS MESA

En estos dies intente no escriure d’Europa. Ja s’han encarregat els polítics de fer-ho, i no amb massa claredat. No obstant això, si m’he decidit a compartir una reflexió europea és perquè, acabats els mítings i les eleccions, hi he vist certa llum positiva.

No fa tants anys tindre en el pensament a Europa era acostar-se a un altre món. Significava entrar en un espai obert, de cultura plural i de sensibilitat pel medi ambient. Hi havia molta distància entre la península ibèrica i la resta de l’occident europeu. Hui sembla que eixe trajecte resulta més curt. La UE i ara la crisi ens ha fet a tots semblants o almenys més pareguts. La política espanyola i l’europea caminen més juntes. Potser tan unides que parlar del que passa o del que es vol d’Europa és tindre prop la gestió del nostre estat. Així que el fet que davant unes eleccions europees s’entre en el debat del govern d’Espanya tal vegada no siga tan negatiu. És clar que potser es faça per interés dels partits, amb l’objectiu d’omplir més i millor el baül dels vots. Tanmateix si resulta possible és perquè una gestió i l’altra ja no són tan llunyanes.

L’altra reflexió és la pujança de forces polítiques diferents a les tradicionals. Allò que es diria partits antisistema. Una lectura fàcil portaria a considerar-los populistes, nascuts al caliu de la crisi. Però també significa que l’electorat ha madurat. Suposa entendre que este ja no es considera representat per la política tradicional. Necessita una altra manera de govern. El resultat de les eleccions ha llançat un missatge. Una idea que va més enllà del triomf històric d’algunes sigles poc conegudes. La ciutadania ha dit que cal canviar els mecanismes de participació de la societat en la política. No s’ha demanat una revolució extremista sinó una transformació consensuada i pacífica.

En definitiva, ací llance dos reflexions que em fan plorar per Europa. Per aquella que era tan llunyana i volíem fer nostra. Per aquella tan propera que és nostra i la necessitem més participativa. Confie que mirant totes dos arribem a un futur millor, també a la nostra comarca.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com