HOMENATGE A JOSEP LLUÍS DOMENECH DELS CRONISTES OFICIALS DEL REGNE DE VALÈNCIA A ALBERIC

Placa en la seua memòria en la Biblioteca Municipal d’Alberic, que porta el seu nom.

EDUARDO SALA, TEXT I FOTOS

El divendres 16 de juny 2017, l’Associació de Cronistes Oficials del Regne de València, amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Alberic, va rendir un homenatge a Josep Lluís Domenech i Zornoza, Cronista d’Alberic, Tous i Xèrica, en el Saló d’Actes de l’Ajuntament d’Alberic.

Entre els presents, els Cronistes d’Antella, Marina Estarlich. Tous, Miguel Àngel Briz. Massalavés, Josep Navasquillo. Benimodo, Rafa López, i Elio Gozalvez, de Muro d’Alcoi.

En lloc preferent, Pilar, dona de Josep Lluis, la seua filla Maria Pilar, el seu fill Carles i familiars.

Regidors de l’equip de govern, Josep Puig, Liliana Palència, Sara Arnau, Xaro Lazaro, Mabel Aleixandre. Carmèn Cervelló i Miquel Pallarés, d’IXA. Francesc Xavier Martínez i Andreu Conde, de Compromís. Clara Cortés, regidora de Xèrica i Víctor Grau, regidor de Tous.

En primer lloc va intervenir José Ramon Sanchis Alfonso, Secretari General de l’A.C.O.R.V., per a donar lectura de l’acord de l’homenatge adoptat en l’Assemblea General del 2016, celebrada en l’Ateneu Mercantil de València, que va comptar amb la presència del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i alguns consellers.

Posteriorment van intervenir, els alcaldes on Josep Lluís va ser Cronista Oficial.

En primer lloc va ser Cristòbal Garcia Santamaria, alcalde de l’Ajuntament de Tous, que va recordar les vegades que va anar acompanyant a son pare que era de Tous i en el pas del temps va col•laborar culturalment en tot el que va poder i va impulsar els Premis Literaris, va escriure el llibre, El habla de Tous, publicat en el 2012.

L’alcalde de l’Ajuntament de Xèrica, Amadeo Edo Salvador, va mostrar el seu afecte i admiració de la figura i personalitat que tenia culturalment, Josep Lluís, i per Santa Àgueda d’enguany, va ser nomenat fill adoptiu de Xèrica, poble natal de Pilar, dona de Josep Lluís, i on anaven sovint.

Jesús Huguet Pascual, Secretari del Consell Valencià de Cultura, i cronista de la Pobla Llarga i Portell de Morella, al que li unia una gran amistat , i fins i tot havien tingut junts una editorial.

“Josep Lluís, era capaç de parlar del costum, i tradicions de qualsevol poble de la Ribera, dels que sentia gran admiració, i particularment dels pobles presents.”

Va continuar dient que Josep Lluís no es morirà mai, el seu exemple d’amor a la llengua valenciana, l’obra cultural feta, a la seua actitud al tema de la llengua i la capacitat de deixar en cadascú un trosset de la seua vida.

La seua filla Maria Pilar, en representació de la família, va recordar la figura de son pare i les col•laboracions amb ell, així com la figura del cronista, sempre el portava el seu pare dins, així com dels pobles de Tous, Xèrica i d’Alberic, on anava sempre que podia a passejar pels carrers de la seua infància i joventut i xarrar amb els seus amics, i veïns.

Al finalitzar va agrair la presència dels presents en nom de la família.

El president de l’Associació de Cronistes Oficials del Regne de València., Francisco de P. Momblanch, va recordar la bona amistat i sintonia amb D. Ramon Arnau, els 14 anys de membre de la Junta de Govern de l’Associació de Cronistes Oficials del Regne de València, la fundació de l’Associació Cultural Obres i Trobes a València.

“Josep Lluís era una persona infatigable i la seua forma de descansar, era escriure llibres.”

Per a finalitzar aquest acte institucional, Tonyo Carratalà, alcalde d’Alberic, va recordar el que va fer Josep Lluís, una persona que va deixar la seua empremta de fer coses culturals pel poble d’Alberic, i que perduraran tota la vida.

Posteriorment, l’alcalde d’Alberic, familiars, alcalde de Xèrica, alcalde de Tous, regidors, familiars i amics és traslladarem en comitiva, fins a la Biblioteca Municipal amb el seu nom, per destapar una placa a la seua memòria, de l’Associació de Cronistes Oficials del Regne de València

Parlar de Josep Lluís, de quí era, que va fer com a persona, escriptor, com a professor, de cultura, història dels pobles de la Ribera, de l’amor per la llengua valenciana, per tot el que sentia per Alberic, d’altres qüestions, en portaria omplir moltes pàgines.

Però, l’última idea que va germinar en Alberic, impulsada per ell, va ser el Grup Collita del 52, any que va nàixer, i que enguany celebren els 65 anys.

Fuente: http://www.e6d.es