FALLES, UNESCO I CAMP DE MORVEDRE

el-resorgiment-de-petres

LLUÍS MESA, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA

Esta setmana passarà a la història pel nomenament de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Significa que des d’ara eixa festivitat entra a considerar-se entre les més destacades del món pel seu especial valor cultural i vertebrador. Suposa que les arts, la literatura, la música i la resta d’elements que conformen la festa de manera genuïna reben una consideració internacional. No es tracta d’un premi sinó d’un espentó gran per a continuar treballant. És moment de reconéixer allò important que creen les falles més enllà d’un programa lúdic i un espai de diversió. Eixa interpretació caldrà tindre-la en compte intensament a partir d’ara. Però no sols al Cap i Casal sinó també a aquelles comarques especialment falleres, com la del Camp de Morvedre.

Arriba l’hora de considerar que les falles fan història i cultura fora de la capital. Ja són anys de viure-les amb una personalitat determinada a molts llocs com ara Sagunt. Ha passat temps des dels primers llibrets i cadafals comarcals. Les Falles de Sagunt i de la comarca han avançat i la seua estructura és el resultat del treball d’un gran nombre de fallers i falleres que cada any donen el millor d’ells mateixos per a continuar la flama fallera. Hem de preguntar-nos com millorar els nostres llibrets i actualitzar els nostres cadafals des del respecte a la tradició però amb noves apostes. Hem de tindre consideració cada dia més gran per l’ús acurat del valencià com a llengua vehicular de la festivitat. També hem de buscar entre allò que resulta més propi i distintiu per a protegir-ho i potenciar-ho.

En definitiva, el 30 de novembre de 2016 és gran. El camí ha estat llarg i intens. Però açò no ha fet més que començar. La ciutat de València ho haurà de tindre en compte. Però també les comarques hauran d’estar presents. El Camp de Morvedre, espai amb destacada història fallera, estarà present. Hui s’obri una porta al reconeixement d’este important apartat de la cultura popular valenciana. També per a la nostra comarca. Estem d’enhorabona. Festegem-ho.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com