ACCIDENT EN SERRA MENERA

Un obrer va caure del transformador i morí en produir-se una ferida al
capDato, a la direcció dels conservadors.

ACCIDENT EN SERRA MENERA

Construcció del pont de Petrés en 1915. Assoc. Cult. Punt d’Encontre

LLUÍS MESA I REIG CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA La segona quinzena de juliol s’iniciava amb un accident al port de Sagunt. L’obrer Vicente Moya García, nascut a Sogorb, es trobava el dia 17 carregant mineral en la Compañía Sierra Menera i va caure del transformador. Morí en produir-se una forta ferida al cap i diverses cremades. Tenia 54 anys i 6 fills.

La notícia política més destacada fou el suport al polític Dato perquè assumira la direcció del partit conservador. A la comarca recolzà eixa decisió Francisco Beltrán de Quartell. A Sagunt va ser on va obtindre la més destacada adhesió amb el pronunciament de persones com: Manuel Martínez, Enrique Batalla, Lorenzo Gijonza, Ramón Gaspar, Vicente Monzó, Francisco Velarde, Ramón Villar, Miguel Villar, Antonio Llopis, Pascual Randa, Francisco Moltó, Miguel Ibán, Mariano Ejironza (president del Círculo Conservador), José Peris (alcalde) i Eduardo Lázaro (diputat provincial).

A Petrés es va celebrar la festivitat de la Mare de Déu del Carme amb un tridu que es va programar entre el 22 i el 24 de juliol. El dia 25 fou la festa. El rector de la població Victoriano Andrés s’encarregà de l’organització d’eixos actes religiosos. El predicador va ser el pare Felipe de la Virgen del Pilar, lector del convent de València. A poqueta nit s’imposaren els escapularis a unes 50 persones. També es va realitzar una lluïda processó amb la presència de les clavariesses i les autoritats. Segons va escriure el corresponsal «este pueblo, hoy modelo (aunque la fama de tiempos pretéritos otra cosa pregonase) ha mostrado la exuberancia de su fe».

Eixa població de la subcomarca de la Baronia també va ser notícia perquè estava acabant-se la construcció del nou pont, gràcies als sacrificis de poble i el treball de l’alcalde Pascual Asensi. El constructor de l’obra era Hermenegildo Galaza, qui posteriorment seria secretari municipal d’Estivella.

Precisament la premsa escrivia eixos dies que estava preparant-se el programa per a la festivitat de Sant Lluís que se celebraria del 29 de juliol a l’1 d’agost a Estivella. El tridu s’anunciava que el predicarien els rectors de Quartell José Garcés, d’Algímia Ramón Bernial i d’Albalat dels Tarongers Amadeo Nuñez.

Repartiment injust

Mentrimentres el vei de Gilet Juan Antón reclamava en una carta al director la intervenció del Delegat d’Hisenda i del Governador pel repartiment injust de l’impost del consum. Segons ell relata, es va fer sense la reunió preceptiva de la Junta Municipal a la qual posteriorment se li va dir que firmara un expedient que no havia redactat. Esta en principi es va negar a fer-ho. L’alcalde, segons el lector, els va enganyar en prometre’ls que llevaria al veïnat el pagament d’un trimestre per evitar les desigualtats que havia creat el repartiment, en fer pagar més als que menys tenien. Acabava el seu article amb una critica a l’alcaldia per ser «la familia predominante, que cree que todo lo puede y todo lo vence, pero solo con sus palabras».

Així acabava el mes. L’agost començà amb la festa de Sant Lluís a Estivella i la detenció d’unes persones que havien tirat pedres al tren que passava per Gilet. A Sagunt s’enfonsà una casa. Però eixes i unes altres notícies formaran part d’un altre De Cent en Cent».

Fuente: http://www.levante-emv