VISITA A LA “LLUM DE LES IMATGES-PULCHRA MAGISTRI” EN L’ALT I EL BAIX MAESTRAT

 


IMG_9072

IMG_9029

IMG_8962-1

 

Amb la puntualitat que caracteritza als cronistes i als seus amics, el dissabte, 17 de maig del 2014 es dugué a terme una visita cultural per l’Alt i el Baix Maestrat, la qual estava motivada per l’objectiu de contemplar l’exposició que el programa de La llum de les imatges per terres valencianes, que, des de fa uns anys, ve realitzant-se.

La visita va començar a les 8,30 h. Com és habitual, l’organització, molt bona per cert, va córrer a càrrec del president i del secretari general de l’Associació de Cronistes Oficials del Regne de València, senyors Momblanch García i Sanchis Alfonso.

Des del principi, el senyor Francisco Momblanch ens va fer un recorregut imaginari de tot el que anàvem a veure, amb tota classe de detalls.

Al voltant de les 11 h. arribàrem a Catí. En eixa població històrica valenciana es va visitar, sempre acompanyats d’algun guia, la seu de l’antiga Lontja, casa de la vila restaurada per a este esdeveniment, i tot seguit l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, també restaurada, on poguérem contemplar diverses manifestacions de l’art gòtic, com ara creus de terme, orfebreria, retaules i d’altres manifestacions artístiques.

Després d’un passeig necessari per l’antiga població, es féu una visita a l’ermita de la Mare de Déu de l’Avellà, patrona local.

De Catí a Vinaròs, on vam dinar i… tot seguit el grup vistà l’església arxiprestal de la Mare de Déu de l’Assumpció, on es pogué gaudir de la contemplació, i de l’explicació corresponent, de les diferents obres exposades, tant escultòriques com pictòriques de diverses èpoques. Potser el que més va cridar l’atenció dels visitants fóra la pròpia església, sobretot per l’originalitat que significa que estiga tota pintada en l’exterior d’una manera molt especial, amb dibuixos de balconades i finestres que semblen ser autèntiques i que al visitant li resulta molt atraient per la seua originalitat, molt poc vista en uns altres indrets.

L’excursió ens va endinsar, després del que portem dit, a l’església de Sant Bartolomé, on es pogueren contemplar manifestacions artístiques i barroques de grans mestres de l’art valencià, com ara V. Macip, Joan de Joanes.

Amb la satisfacció d’haver pogut disfrutar d’un dia dedicat a la història i a l’art valencià, que és pot conegut, amb el recorregut d’un territori depenent del bisbat de Tortosa en l’actualitat, els vint-i-set cronistes i acompanyants retornaren al lloc de partida, la ciutat de València.