MICHAVILA I ESTIVELLA

LLUÍS MESA (Cronista oficial d’Estivella, Associació de Cronistes Oficials del Regne de València)  En estos dies la mort del destacat pintor Joaquim Michavila ens sorprén, malgrat la seua malaltia i el deteriorat estat de salut que patia. El seu traspàs és un bon moment per a recordar l´extensa biografia i el paper clau que ha tingut en la recent evolució de la pintura valenciana contemporània. Però també és important no oblidar, entre les dades de la seua trajectòria, la vinculació amb el Camp de Morvedre i amb algunes poblacions com ara Estivella, Gran part de la seua existència ha estat relacionada amb Albalat del Tarongers, on ha faltat, i eixa realitat li va permetre mantindre bona relació amb el municipi veí d´Estivella. Especialment hi ha dos aspectes que en caldria destacar: en primer lloc la participació amb la seua obra en l´Any Cultural dels Joans, celebrat entre 1999 i 2000, i la relació amb l´Associació Cultural Arrels.

Allà per l´any 1998 l´església d´Estivella i l´Ajuntament presidit per Robert Renau van decidir celebrar el 325 aniversari de la construcció del temple. Al voltant d´eixa data es va gestionar tot un programa cultural, l´Any dels Joans, amb el qual es va recuperar una destacada part de la memòria històrica i es van potenciar els valors culturals. El comissariat d´aquell projecte fou gestionat per este articulista. El primer pas que es va donar en eixa tasca fou el de trobar un logotip i el cartell que definira l´esdeveniment. Aleshores, la positiva intervenció del rector José Vicente Calza va fer possible que Joaquim Michavila els creara. El logotip original, guardat actualment en la col·lecció museogràfica de l´església, representava amb un estil avantguardista molt vinculat a la seua personalitat artística, una campana com a eix simbòlic emmarcat en un contrast de tonalitats grisenques i negres. Era un element que perfectament simbolitzava eixe programa cultural. Amb ell es va definir tota la documentació relativa a l´esdeveniment. A més també va realizar un cartell figuratiu i academicista on estava present el campanar del municipi. Eixes dos imatges artístiques, i el fet que figurara en el consell d´honor de l´Any Cultural, són dos parts de la seua biografia professional que passen a formar part de la trajectòria del pintor que ara es tanca.

El segon vincle amb Estivella li ve pel fet que el destacat premi comarcal Arrels, amb més de 30 anys d´antiguitat i promogut per l´entitat cultural del mateix nom, li va ser lliurat. No sols va mantindre sempre una bona relació amb l´associació sinó que en una edició va obsequiar els assistents a l´acte del lliurament del guardó amb una litografia signada i numerada per l´autor que descrivia un paisatge dedicat al Camp de Morvedre.

Així que Joaquim Michavila era una persona intensament relacionada amb el Camp de Morvedre. Un home dispost sempre a recolzar totes les iniciatives culturals de la comarca. Este articulista va tindre la sort de compatir xarrades amb ell on demostrava que també l´interessava tot allò que es feien a la comarca els investigadors.

En definitiva, la seua empremta quedarà sempre present en el món de l´art valencià i també al Camp de Morvedre. S´ha perdut un gran artista al qual no cal oblidar fent present tota la seua obra, des d´allò més conegut fins a allò menys esmentat, com ara la seua vinculació comarcal i la relació artística amb el poble d´Estivella.

Fuente: http://www.levante-emv.com