SANT BLAI EN LA POBLA DEL DUC. UNA TRADICIÓ DE 400 ANYS

ANTONIO CALZADO ALDARIA, CRONISTA OFICIAL DE LA POBLA DEL DUC

A la Pobla del Duc, a la comarca de la Vall d’Albaida, s’ha celebrat els 400 anys que, segons la tradició, van iniciar el culte i les manifestacions culturals associades a Sant Blai. Tot va començar en 1624, quan una epidèmia de diftèria (“garrotillo”) assolava el poble i es buscava una solució per a la mort de tants veïns i veïnes. Per això, a la Pobla, este sant associat a la curació de les malalties de la gola disposa de dues festivitats: la seua pròpia el 3 de febrer i el dia de la processó curativa de 1624, el quatre de setembre. En aquest any de 1624 es va declarar patró del poble a Sant Blai.

La decadència de la figura del clavari o fester encarregat d’organitzar la festa, va acabar a la fi del segle XIX amb l’assumpció de la festa per part de l’Ajuntament. La creació d’una Confraria de Sant Blai l’any 2007, amb una junta composta exclusivament per dones i al voltant de 350 confrares, ha aconseguit revitalitzar la tradició al costat de l’Ajuntament. Així, enguany, s’ha desenvolupat una intensa programació. Per una banda, la tradició popular, emmarcada en ritus de la cultura valenciana com el cant dels gojos pels carrers del poble, el foc (la foguera de Sant Blai i el repartiment de mistela i cacaus) i la pólvora; la xocolatada o el sopar de germanor i els actes religiosos amb el repartiment de rollets i del ciris de la Candelària. Per alta banda, s’han portat a terme diversos actes culturals com el concurs entre l’alumnat d’Educació Primària i Secundària de relats i composicions artístiques per a renovar el logo de la Confraria i les conferències dels erudits Enric Ferrer Solivares “Fogueres a l’hivern. La llum dels sants, ara i sempre”  i d’Abel Soler  amb la presentació  del  seu  últim estudi “Els noms dels pobles valencians.   Origen   i   significat”.   La   programació   acabarà   el  18   de   febrer  amb   la   Marxa Senderista Ruta triangular Llutxent-La Pobla-Quatretonda.