LA CORAL NTA. SRA. DE LA MERCÉ D’ALGAR DE PALÀNCIA ENS HA DIT ADÉU

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

Durant els anys quaranta i cinquanta del segle passat, en Algar ja va existir un cor parroquial d’homes i un altre de dones, dirigit el primer per José Zaragozá i el segon per Nieves Tenés, ambdues persones   dotades, ademés dels seus coneixements musicals, d’una gran sensibiliat per a la música religiosa, i dels quals el poble guarda un molt bon record. Els dos cors acostumaven a cantar conjuntament en les festes patronals de la Mercé.

Una vegada ens van disoldre  els dos cors citats, en 1967 es va crear un nou cor mixte, el que després (any 2008) passà a anomenar-se  Coral Nta. Sra. de la Mercé d’Algar de Palància, complint les seues noces d’or l’any 2017. En principi, durant un curt període de temps, el va dirigir el aleshores rector d’Algar, Emilio Sanz, persona amb uns grans coneixements musicals i també amb una gran sensibilitat per la música, i, a partir d’eixa data,   sempre ha estat dirigit per Benjamín Gascó Bolinches.

Benjamín Gascó Bolinches ha sigut des de sempre l’ànima d’esta coral. Ja desde molt jove va formar part del cor d’homes i  de la banda de música d’Algar.

Des de l’any 1955 al 1958 va cursar estudis de solfeig i cant en el Real Col·legi del Corpus Christi de València, més conegut  com a Col·legi del Patriarca, on tingué de professors, entre altres, a Joaquín Lapiedra,  el qual, a més de ser professor de cant i música, va ser Mestre de Capella, guardant un bon record dels tenors oficials del col·legi, Alba, Císcar i Martí, i dels actes del cor on participava el conegut Sansaloni, tenor solista del cor de la catedral de València. Molts estem convençuts  que  l’educació  que  va rebre  Benjamín  Gascó en  el  Col·legi  del Patriarca va tindre una enorme influència en eixa sensiblitat que va saber inculcar als  homes i les dones components del cor d’Algar, en la interpretació de la música religiosa, la qual sempre ens ha agradat escoltar. Cal dir també que  em pogut escoltar-lo també durant molts anys en les festes de Nadal, intepretant cançons nadalenques bé a  l’Església, bé a l’Auditori Municipal. També ha actuat en alguns pobles de la comarca del Camp de Morvedre.

Com hem dit adés, Benjamín Gascó, des de molt jove, va formar part de la banda de música d’Algar, tocant durant molts anys la tuba   i compartint esta activitat de músic amb la direcció del cor. És per això, per la seua dedicació i el seu treball en pro de la música, que en l’any 2019 se li va guardonar, a proposta de la Junta Directiva de l’Agrupació Músico-Cultural d’Algar, amb el Premi Orpheo de la Música, en la V Edició de la Gala de la Música del Camp de Morvedre, organitzada per la Federació de Societats  Musicals de la Comunitat Valenciana.

En parlar de la   Coral Nta. Sra. de la Mercé, no podem oblidar la participación i col·laboració, des de fa ja un temps, de Mercedes Peiró Molina, amb estudis i uns grans coneixements musicals, Professora de Música, pianista i arreglista, en​ moltes ocasions  del cor. També per a ella cal manifestar el reconeixement per la sea gran labor i aportació en benefici d’este últim i del poble.

I no podia faltar el reconeixement i agraïment a tots els homes i dones que han format part d’esta agrupació coral al llarg de tants anys, amb molt de sacrifici i molt d’esforç, dedicant-li moltes hores del seu temps durant anys i anys, la labor dels quals forma ja part de la nostra història i del nostre patrimonio cultural. Tampoc cal oblidar l’ajuda i el recolçament dels successius rectors d’Algar (d’úna manera molt especial recordem a José Iborra Lerma, que no fa encara massa temps ens va deixar), i de les ajudes institucionals dels successius Ajuntaments del poble.

I com es sol dir: totes les coses tenen el seu final. I al mateix temps que hem mostrat la nostra satisfacció i el haber tingut el plaer d’escoltar tantíssimes vegades a la Coral Nta. Sra. de la Mercé, ens causa molta pena que la seua Junta Directiva ens haja anunciat recentment que s’ha acordat que a finals d’any es va a disoldre la coral i deixarà d’actuar com a grup.

Volem finalitzar dient que reconeguem les raons per les quals s’ha pres esta decisió, especialment per l’edat i el llarguíssim esforç de totes les persones que formen part del cor. Tot i això, esperem que tots tinguem consciència del que açò suposa per al poble i que, sobretot la gent més jove, prenga model d’estes persones i, més prompte que tard, amb savia nova, reviscole de nou este grup,o millor dit, es cree un nou grup coral. En cas  contrari, de veritat, ho notarem molt a faltar. No hem de perdre l’esperança.