ALGAR DE PALÀNCIA CELEBRA EL 9 D’OCTUBRE. LLIÇÓ MAGISTRAL DEL PROFESSOR HELIOS BORJA CORTIJO (CRONISTA OFICIAL DE ALGIMIA DE ALFARA)

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

Com s’ha convertit en una cosa tradicional, encara que, lamentablement, amb  el parèntesi de la pandèmia de la COVID-19, Algar ha celebrat el 9 d’octubre, la festa dels valencians, amb una sèrie d’actes.

Entre estos actes mereix destacar-se, com sempre, l’acte institucional que va  tindre lloc al Saló Consistorial de l’Ajuntament, amb l’assistència de les autoritats  locals, representants de les distintes entitats y associacions (comunitat de regantss,  asociació de empresaris, deportistes, entitats culturals, etc.) i del públic en general.

Després de les paraules de salutació i agraïment de l’Alcalde d’Algar, Juan Emilio Lostado Gascó, que es va permetre fer unes reflexions públiques sobre el significat del 9 d’octubre per als valencians i valencianes, va tindre lloc, com ja és ​ acostumat, la llicó magistral de  l’efemèrides, que esta vegada va estar a càrrec del Ptrofessor HELIOS BORJA CORTIJO (CRONISTA OFICIAL DE ALGIMIA DE ALFARA), el qual va ser presentat pel CRONISTA DEL POBLE, JOSEP CATALUNYA ALBERT.

HELIOS BORJA CORTIJO és Doctor en Història per la Universitat de València i Paleògraf. És el CRONISTA OFICIAL DEL MUNICIPI D’ALGÍMIA D’ALFARA i pertany al Grup de  Cronistes i Investigadors del Camp de Morvedre i Almenara i a L’ASSOCIACIÓ DE CRONISTES OFICIALS DEL REGNE DE VALÈNCIA. És també Professor d’Ensenyament Mitjà i ha estat Director del Centre de Persones Adultes E.C. de Segorbe-Alto Palancia. HELIOS BORJA ve col-laborant habitualment amb els seus articles en la revista  BRAÇAL, editada pel Centre d’Estudis del Camp de Morvedre i, circumstancialment,  del  Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura i de la publicació Estudios  Castellanos. Ha escrit alguns llibres d’història relacionats amb les comarques del  Camp de Morvedre i de l’Alt Palància i és coautor de diversos llibres de Geografia i Història de Batxillerat.

HELIOS BORJA va fer una exposició breu i concisa, i molt didàctica, sobre la  història valenciana des de 1238, any de la conquesta de la ciutat de València per  Jaume I el Conqueridor, oferint una semblança d’este rei, i fent menció de les  vicissituds per les quals van travessar els valencians en la seua història posterior,  remarcant la pèrdua dels nostres furs i drets com a poble, després de la victòria del  primer borbó, Felip V, en la Guerra de Successió a la Corona d’Espanya (1701-1713),​ drets que, en part, no hem re   cu perat fins l’arribada, després de la dictadura franquista, de la democràcia actual i l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. De manera anecdòtica, el Professor Borja va fer una xicoteta al-lusió al costum tradicional i popular de la “mocadorà”.

El públic assistent va fer patent el seu agraïment per la lliçó tan clara i profitosa que els va oferir el professor Borja.

Tot seguit es va rifar per al públic una xicoteta “mocadorà” i l’Ajuntament va oferir a tots i totes els assistents un vi d’honor a la Plaça de Castelló.

Els actes del 9 d’0ctubre van finalitzar amb un dinar de germanor (la clàssica paella) a la Plaça Major i amb un ball amenitzat per una coneguda orquestra.