DEL XAVO NEGRE AL BIZUM

ALFRED BERNABEU, CRONISTA OFICIAL D’ONTINYENT

Els   xiquets   nascuts   a   finals   dels   cinquanta   i   principis   dels   seixanta   -coneguts com els baby-boomers- van ser la primera generació que va créixer junt a la televisió amb programes infantils com los Chiripitifláuticos- i que encara jugava pels carrers que començaven a ser envaïts per un creixent parc automobilístic. En pocs anys, Ontinyent va  passar   de   comptabilitzar   210   cotxes   en   1963   a   tindre   1.380   en   1968.   En   aquell temps,   el   pis   de   la   plaça   de   José   Antonio   -que   tots   coneixíem   amb   el   nom   de   Sant Domingo- no estava pavimentat -era de terra- i aprofitava per a jugar a  l’estacauret, a trompa i a xavos negres.

Els xavos negres o joc de flendi -com el defineix el Diccionari de la Vall d’Albaida- consistia a traçar un rotgle  a terra i posar-los dins. Els participants amb altres monedes o  dolles els  havien  de   traure   fora   d’este  espai   marcat  i  s’apropiaven  d’elles.  Recorde vagament   aquells   xavos   de   coure,   envellits   pel   pas   del   temps,   que   no   tenien   valor monetari,   perquè   havien   estat   retirats   de   la   circulació   en  octubre   de   1941   i   van ser substituïts   per   altres   fabricats   amb   alumini   de   mala   qualitat   amb   la   mateixa equivalència de cinc i deu cèntims de pesseta. Aquells xavos negres, coneguts també com a “perras gordas”, van passar a la història de la numismàtica.

L’auelo Alfredo   -que,   entre   altres   ocupacions,   havia   sigut   comptable-   feia referència a estes monedes de cinc cèntims o perretes amb l’expressió següent: “això no val ni un gallet”. Cert, a finals de la dècada dels seixanta poca cosa podies comprar a ca Joaquinet amb un xavo de deu cèntims, sí de cas un minúscul palet de regalíssia.

La generació del baby-boom -i  les anteriors- estava acostumada  a utilitzar les monedes   fraccionàries   de   la   pesseta,   entre   elles,   els   dos   quinzets   (25   cèntims, dos reales). Quan en gener de 2002- ara fa just vint anys- es va introduir una nova divisa, l’euro-   ja   estava     habituada   a   l’ús   dels   cèntims   als   quals   els   més   joves   s’hagueren d’adaptar.

Com ja saben, l’adopció de l’euro va provocar una inflació de productes i servicis mentre que els salaris es van mantindre. En el bars començaren a arrodonir els preus, la  tassa   de   cafè   va   passar   de   100   pessetes  (que   equivalen  a   60   cèntims)   a   un  euro. Recorde   que   les   meues   filles,   unes   xiquetes   que   els   diumenges   anaven   a   comprar “chuches”   al   quiosc,   s’adonaren   de   l‘increment   dels   preus;   constataren   que   les   deu pessetes del iaio Pepe (sis cèntims) ja no eren suficients per adquirir-les, perquè valien deu cèntims.

És clar que també hi hagué factors positius en la seua implantació. Eixe mateix estiu de  2002 vaig viatjar  amb cotxe  per Europa  i vaig tindre  la satisfacció de  poder pagar en les gasolineres i tendes amb la mateixa moneda que utilitzava ja de manera habitual a Ontinyent. Un gran avantatge i quina comoditat!

En estos últims anys hem sigut testimonis d’una accelerada transformació  amb la desaparició -per fusió- d’entitats bancàries que havien dominat el mercat financer. Les   conseqüències   les   sabem:   tancament   d’oficines   i   milers   d’empleats,   despatxats. Cada   vegada   la   presencialitat   del   client   en   una   sucursal   es   fa   més   difícil.   En  alguns bancs fins i tot s’ha suprimit el lloc  de  caixer que  t’atenia de manera personal i que permetia pagar rebuts o factures. També has de demanar cita per acudir a l’oficina a qualsevol gestió. És cert que tenim a la nostra disposició caixers automàtics i una banca digital, però a la gent major li costa…

Els estudis de mercat mostren que cada vegada es paga més per via de targeta, en especial, els més joves. La moneda o bitllets en efectiu tenen  menys ús. La transició a  la   banca   digital   és   imparable.     No   tenim   més   remei   que   adaptar-nos   a   la   nova situació. Per la meua banda,  he hagut d’encetar este camí i he tingut la sort de poder comptar amb el tutoratge personal de l’oficina nº 7 de Caixa Ontinyent. En particular, li estic   agraït   a   Javier   Garcia   per   solucionar   els   meus   dubtes   digitals   que   permeten resoldre a distància gestions que abans havies de realitzar presencialment.

Vull finalitzar l’article recordant a l’auelo Alfredo que, quan érem uns xiquets, ens repartia una pagueta setmanal, que ell anomenava “un empelt”. Estic segur que, si visquera, ara ens faria un Bizum.

Fuente: https://loclar.es