SANTA BÀRBERA, PATRONA DE L’OTOS MORISC

DANIEL ALFONSO MEDRANO, CRONISTA OFICIAL D’OTOS

El 4 de desembre és la festa de Santa Bàrbera, una imatge que hui en dia té escassa repercussió entre els otosins però que compta amb una llarga i interessant història al nostre poble.

Després de la conquesta cristiana de Jaume I al segle XIII, la major part dels seus habitants anteriors -lògicament de religió musulmana- es quedaren vivint a les seues terres i també arribaren nous pobladors cristians. Benjamín Fayos va escriure l’any 1992 que “A la documentació de la visita pastoral realitzada [pel bisbe] l’any 1334 el rector de Bèlgida celebrava l’Eucaristia un diumenge en Otos i l’altre en Beniatjar alternativament, a més de la de Bèlgida on acudien els cristians de Carrícola. No consta que visqueren cristians en Suagres, Muntis, Beniprí, Torralba, Missena ni Beniaia. Aixina van transcórrer 200 anys més. Fins que en 1526 es va produir el bateig obligatori dels musulmans, convertint-se en moriscs. Poc després, en 1534 es constituia una Rectoria de moriscos al nostre poble, agrupants als d’Otos, Beniatjar i Beniaia. Per aquell temps degué passar a mans cristianes l’antiga mesquita, ja que poc després, en 1541, per Decret s’establia que les rendes que havia vingut cobrant esta passaven a l’església, que va tindre per titular a Santa Bàrbera. Abundaren les iniciatives en favor de la renovació cristiana i de l’evangelització dels moriscos, a la vegada que creixia la radical oposició d’estos últims, aferrats a les les seues antigues creences i costums. Es començava a perfilar la terrible solució

[l’expulsió  dels moriscos de 1609]”. “.

Per tant, podem deduir que Santa Bàrbera va ser la primera patrona del poble d’Otos. I, en memòria de la seua figura, trobem tres elements físics presents hui en dia a l’església. En primer lloc tenim dos campanes amb el seu nom, atés que també és la patrona dels campaners i la protectora contra les tronades. Són la Xicoteta (fosa en 1898) i la Gran (1992). Aquesta campana té el nom compost: Maria Immaculada i Bàrbera, en homenatge a la que va ser la primera titular de la parròquia i també a l’actual.

A més, a l’altar major, concretament al lateral dret, es venera una imatge de Santa Bàrbera gràcies a una donació familiar. De la màrtir Bàrbera de Nicomèdia no hi ha cap prova històrica de la seua existència però és molt venerada a tota la cristiandat. A la seua iconografia s’observa una custòdia que representa la seua conversió, una corona al cap, la palma del martiri i la torre on va ser tancada pel seu pare Diòscor per preservar-la del contacte amb el món.  Possiblement, fa molts segles, el dia 4 de desembre seria una festa important a Otos.Fuente: http://publicacionsotos.blogspot.com/