LA RUTA DELS ALJUBS, CASETES I SENDES DE MUNTANYA

JOSEP CATALUNYA ALBERT, CRONISTA OFICIAL D’ALGAR DE PALÀNCIA

Durant les primeres dècades del segle XX, es van realitzar en el terme municipal d’Algar unes xicotetes construccions, però d’una gran utlitat, amb l’objecte que els llauradors pugueren arrecerar-se en el cas de pluges i tempestes i també pugueren disposar d’aigua per al consum humà i dels  animals de llaurança. També es servien d’elles els caçadors, molt nombrosos en algun temps en el poble. Ens referim a les casetes de muntanya i als aljubs.

Els aljubs es van escampar pel terme durant el període 1912-1922. El primer aljub que es va construir va ser l’anomenat “ Aljub gran d’Escales” (1912) i, successivament, els de “El Caragol”, “Els Planets”, “Regaora d’Alfara”, “La Cova del Sastre”, “La Tall”, “La Campana” i “La Canyada”. Posteriorment, durant els anys 1933-1036, es van construir els de “ Racó de la Torre” i “Racó de Mateu”. La seua construcció, excepte la dels dos últims, que ho van assumir els caçadors, va ser costejada per l’Ajuntament.

Lamentablement, tant les casetes de muntanya com els aljubs, es trobaven en un greu deteriorament, a causa segurament del desús dels mateixos, per la qual cosa l’Ajuntament, amb la finalitat de recuperar este xicotet però interessant patrimoni històric i posar en valor la natura com a atractiu turístic, va decidir, no fa massa temps, rehabilitar algunes casetes de muntanya i els aljubs per exposar-los a la gent a través de diverses rutes.

                Ja s’han recuperat dos casetes de muntanya i la totalitat dels aljubs, havent-se senyalitzat una senda de 11 km de recorregut i s’han col.locat plaques indicatives en diversos aljubs, especificant el nom de cadascú d’ells i la distància fins el pròxim, havent comptat per a això amb una xicoteta subvenció de  València-Turisme.

                En tot açò , cal agrair la col.laboració desinteressada del veí d’Algar Juan Roberto Llavata, el qual porta uns quants anys dedicant mol d’esforç i molt de temps per obrir noves sendes de muntanya, ajudant així de manera importantíssima a una major i millor pràctica del senderisme, que, a nivell local, compta amb una agrupació, “ Anda K’andarás “, que assiduament ve practicant esta noble activitat.

                Pensem que açò és una bona notícia per a totes les persones, especialment per a les bones amants de la natura i per a les practicants del senderisme i turisme rural. Animem a totes les famílies d’Algar i a tots i a totes els que estimen de veritat la natura a que facen estes rutes, ja que tenen fàcil accés, podent gaudir així d’un meravellós paisatge de muntanya.