SAGUNT ACULL LA X TROBADA DE CRONISTES I INVESTIGADORS DEL CAMP DE MORVEDRE I ALMENARA

Demanen el reconeixement de la ciutat i el seu entorn com a conjunt patrimonial.

SAGUNT ACULL LA X TROBADA DE CRONISTES I INVESTIGADORS DEL CAMP DE MORVEDRE I ALMENARA

Els cronistes a l”ajuntament de Sagunt. EPDA

REDACCIÓ

El grup DE CRONISTES I INVESTIGADORS DEL CAMP DE MORVEDRE, que forma part del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, han celebrat la seua X Trobada el dia 28 de maig a Sagunt, capital del Camp de Morvedre. Esta entitat va nàixer el 2011 a la població d’Estivella. Des d’aleshores han recorregut diferents localitats de la comarca per a realitzar les seues reunions i conéixer de prop el patrimoni de la comarca.

Els Cronistes han sigut rebuts per l’Alcalde de Sagunt Francesc Fernández al Saló de Plens de l’Ajuntament de Sagunt on s’ha realitzat una sessió de treball i l’aprovació d’un manifest. Posteriorment s’ha realitzat una visita a la Via del Pòrtic i a les més destacades ermites de la població.

Francesc Fernández ha encoratjat al grup de Cronistes i Investigadors del Camp de Morvedre en “ajudar a vertebrar la nostra comarca per tal d’apropar la cultura, llengua i tradicions a tots els indrets de la mateixa”, en este sentit ha destacat la importància d’aquest grup i ha insistit que “gràcies a gent com vosaltres, els Cronistes i la gent que ha recuperat la memòria de la nostra ciutat podem ser ara capital valenciana de la romanització i podem optar a ser Patrimoni de la Humanitat”.

Segons LLUIS MESA (Cronista oficial d’Estivella, Associació de Cronistes Oficials del Regne de València), coordinador del grup, “els cronistes i investigadors locals som uns humils personatges que habitem els nostres pobles i respiren la fragància dels carrers i de les places. Pensem en el valor que cada pedra, racó o ritual ha tingut en la vida del veïnat de hui i en la dels avantpassats d’ahir. Som també seguidors de la memòria i de les tradicions perdudes per les circumstàncies del temps i actuem de descobridors d’històries oblidades”.

També, per a MESA, “entre els cronistes i investigadors n’hi ha uns que tenim unes característiques distintives. Habitem des d’Algar de Palància fins a Canet d’en Berenguer i de Benavites a Gilet, passant per la resta de poblacions de les Valls i les Baronies, sense deixar la nostra germana natural Almenara. Però el més important, a banda de la pertinença geogràfica, és que estimem un territori format per una història compartida i per un mateix medi natural que l’envolta. El seu nom és el de Camp de Morvedre. Podríem dir, emprant un llenguatge literari, que és un cos plural que té al Palància com a ànima i a la font de Quart com a cor. Per eixe Camp de Morvedre, este grup, al qual hui represente com a coordinador, es creà i el més important, des d’ell, continuem caminant. “ que continua “si hem de presentar-nos, per celebrar ara una trobada en este espai tan il·lustre, al saló de Plens, diria que el millor de nosaltres mateixos és la il·lusió que posem en el nostre quefer, una il·lusió que acaba per emocionar-nos cada moment que acostem un document, una tradició o un element patrimonial als nostres veïns i a les nostres veïnes. Coneixem de les nostres limitacions i també dels nostres xicotets encerts. Hem nascut davall l’ombra dels ajuntaments per a servir als pobles, sense més interès que es tinga constància del que hem sigut i del que som com a població. D’una manera més concreta, podríem dir que existim com a grup des del 2011, quan ens reunírem per primera vegada a Estivella sense un camí definit. Des d’aleshores hem continuat un trajecte que ens ha portat a 9 poblacions i a conèixer millor la nostra història i el patrimoni”.

Han sigut convidats l’historiador J.M. Iborra Lerma, l’arqueòleg Miquel Ramón Martí Matías i J.A. Planillo investigador d’Altura a l’Alt Palància.

DECLARACIÓ “SAGUNT TAMBÉ ÉS EL NOSTRE PATRIMONI”

Els cronistes i investigadors del Camp de Morvedre i Almenara mostrem, amb el nostre treball, la preocupació per tots els elements patrimonials de la comarca. Considerem que cada poble ens ensenya, i a voltes amaga, patrimoni que s’ha de protegir i potenciar. Amb més motiu encara, com a grup comarcal, ens preocupa tot el que envolta a la nostra capital: Sagunt. Ens sentim partícips de la seua rica història per la qual han passat diferents cultures i del passat més immediat nascut en l’espai urbà i industrial del Port de Sagunt. Ens trobem especialment vinculats amb els elements naturals i culturals, els quals no sols ens acosten a Sagunt sinó que vertebren la comarca. I finalment ens agradaria que com a Cap i Casal tinguera uns cronistes que continuaren la tasca del destacat SANTIAGO BRU I VIDAL.

Tots eixos arguments fan que el Grup de Cronistes i Investigadors del Camp de Morvedre i Almenara es manifeste per a demanar que:

  1. La capitalitat de la romanització reconeguda per a Sagunt, recentment aprovada per les Corts Valencianes, siga el primer pas per al reconeixement de la ciutat i el seu entorn com a conjunt patrimonial. Les diferents cultures que han passat pel seu entorn han deixat en este espai urbà i en les poblacions de la comarca destacats vestigis, la qual cosa fa que meresca Sagunt tan destacada consideració.
  2. Es protegisca el patrimoni material i immaterial iber, romà, islàmic, medieval i industrial que s’ha generat al llarg de la història per part de les administracions. Demanem l’especial reconeixement del patrimoni industrial del Port de Sagunt com a element comarcal. Tot això significa posar els elements patrimonials a l’abast de tota la ciutadania i permetre que eixos vestigis del passat siguen conservats dignament.
  3. Les administracions potencien el riu Palància o Sagunt i les fonts (aigües) per ell generades (font de Segó, els estanys d’Almenara i el corrent subterrani de Sant Josep de la Vall d’Uixò) com a elements vertebradors del Camp de Morvedre i que es plantege la possibilitat de vincular-los amb una via verda.
  4. S’intente trobar un cronista o un conjunt de cronistes per a la ciutat de Sagunt, quan així ho considere el seu Ajuntament. El Cap i Casal de la comarca ha sigut un municipi on han viscut alguns dels cronistes valencians més destacats, com ara Chabret o Bru.

Desitgem que estes justes demandes que sol·licitem els Cronistes i Investigadors del Camp de Morvedre i Almenara siguen escoltades i tingudes en compte. Confiem que les nostres propostes suposen uns arguments que ajuden a la millor consideració de Sagunt i la seua comarca com a conjunt patrimonial; perquè sols els pobles que estimen i valoren el seu patrimoni caminen cap al futur.

Fuente: http://www.elperiodicodeaqui.com