LLUÍS MESA I REIG, CRONISTA OFICIAL D’ESTIVELLA
Els pobles necessiten personatges que els recorden la seua vitalitat. Calen gestes que puguen mostrar-se públicament amb la intenció de fer-los sentir vius. Així, quan una societat és capaç d’admirar-se amb tot el que determinats éssers realitzen dins de la comunitat significa que esta funciona. Per eixe motiu la creació, i el que és més difícil la consolidació d’un premi, resulta del tot interessant.
Al Camp de Morvedre la tradició “premística” no és massa extensa. Tot i que existixen determinats guardons promoguts a Sagunt, n’hi ha un que és el degà per la seua intensa vida. Es tracta del Premi Arrels d’Estivella. Nascut al caliu de la societat canviant dels anys 80, va fer que el Camp de Morvedre es trobara una miqueta més orgullós de ser-ho i de l’existència de determinades persones al seu si. No eren fàcils aquells moments inicials però estaven plens d’il·lusió i sobretot d’un llarg grup de candidats que podrien rebre’l. La nostra societat tenia una assignatura pendent: la recuperació de persones especials per les seues tasques en favor de la comarca, així que no deixaren de trobar-se mereixedors d’eixe trofeu. Des d’aleshores sempre ha existit un premi Arrels. És a dir, han continuat treballant institucions i persones remarcables. El premi en tot eixe temps ha reconegut l’historiador Iborra, el cronista Santiago Bru, l’investigador Ramon Lapiedra, el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, Caixa Sagunt, l’artista Michavila, el mestre Manuel Civera, la Colla Verda, el corredor Lluís Beltrán, la impremta Navarro, el pilotari Álvaro, la banda de Faura, la comissió de patrimoni de l’església dels Sants Joans, la falla santa Anna, la Unió Musical d’Estivella o l’investigador Josep Martínez Rondan, per esmentar-ne alguns. Tot un seguit de noms, d’activitats plurals i de les diferents poblacions comarcals. Un conjunt de personalitats que apunten al fet que esta comarca existix i és possible.
En eixa línia de guardons que remarca el fet comarcal, la iniciativa de premiar el grup dels “Germans Caballer” en 2015 resulta del tot important. Escriure i esmentar d’eixa agrupació familiar és tindre present el manteniment de la música tradicional, de la dansa i de les festes de la comarca. Resulta difícil no haver-los trobat en alguna festivitat o en determinades tradicions locals. Començaren el camí a principis dels 80, com el premi. A hores d’ara han acabat per ser el que són: Eduard, Paco, David i Txema. Però primerament s’obriren pas i crearen una generació de dolçainers dins una comarca on este tipus de músics quasi havien desaparegut. S’involucraren en el món de les falles a través de la comissió fallera del “Mocador” i fins i tot gravaren una actuació en directe. A més, mentrimentres participaven de festes tradicionals, trobaren temps per a investigar la música tradicional, crear una escola de dolçaines a Canet o coordinar un grup de ball a Algar de Palància. Tots estos mèrits i molts més són els que fa insubstituïble i impagable la seua tasca comarcal.
Així tindre present els Germans Caballer el 2015 és homenatjar una part de la història de la comarca, una trajectòria en favor de la cultura tradicional i del folklore. En diversos lliuraments del premi Arrels han sigut ells els qui han lloat els premiats amb la seua música. Però el 9 de maig serà el seu quefer el premiat a Estivella. Suposarà un bon senyal per a una entitat que continua caminant i per a un actiu grup musical. Novament l’Associació ha encertat i la comarca pot alegrar-se perquè els germans Caballer ocupen el lloc que els pertoca.
Enguany torna el Premi Arrels. El millor símbol de la vitalitat comarcal. Un bon moment per retrobar-nos aquells que ens estimem el Camp de Morvedre i també per demostrar que som una societat viva i amb futur.
Fuente: http://www.el-economico.com